Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haber Hafta Sonu (9 Mayıs 2021): Derya Unutmaz ile aşılarda patent tartışması, Can Ertuna ile AKP’nin “Yalan üretim merkezi” videosundan hareketle siyasal iletişim ve propaganda savaşları

Editör: Betül Başak

Haber Hafta Sonu’nda bu akşam Prof. Dr. Derya Unutmaz ile dünyada salgında gelinen noktayı ve koronavirüs aşılarında patent tartışmasını, gazeteci ve akademisyen Can Ertuna ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) “Yalan Üretim Merkezi” videosundan hareketle Türkiye’de siyasal iletişimi ve propaganda kavramını konuştuk. 

Prof. Dr. Derya Unutmaz: “Patent tartışmalarını çok popülist tartışmalar”

Bültenimizin ilk konuğu Prof. Dr. Derya Unutmaz ile koronavirüs aşılarında patent tartışmalarını ve aşı üretim konusunda tek engelin patent olup olmadığını konuştuk. “Sınırlıyıcı olan patent değil” diyen Unutmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Ben bu tartışmaları çok popülist buluyorum. Çok basit bir şekilde saldırı yapılıyor; ‘Şu şirket pantentini bıraksın, neden pantentleri var?’ Sanki bu patent sorunu çözülürse bütün sorun ortadan kalkacak gibi davranılıyor. Sınırlayıcı nokta patent değil, altyapı.”

Can Ertuna: “Videonun 48 saat sonra geri çekilmesi, bize bu yolcuğun nasıl sonlandığını gösteriyor”

Gazeteci ve akademisyen Can Ertuna ile AKP’nin resmi Twitter hesabından 5 Mayıs 2021 tarihinde paylaşılan “CHP Yalan Üretim Merkezi” adlı animasyon videodan hareketle propaganda kavramını konuştuk. Videonun 48 saat sonra geri çekilmesini yorumlayan Ertuna, Türkiye’deki siyasal iletişime de değindi: 

“Videonun 48 saat sonra geri çekilmesi, bize bu yolcuğun nasıl sonlandığını gösteriyor. Belli ki bunun yapanların içine de çok sinmemiş. ‘Propaganda’ kavramına günümüzde de çok negatif anlamlar atfediliyor. Propaganda denilince herkesin kafasında manipülasyon, yalan ve çarpıtma kavramları geliyor. Fakat propaganda her zaman negatif anlamlarla anılan bir kavram olmadı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.