Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır-Sur’daki girilmesi yasak olan kilisede yaralanan kişi nedeniyle Surp Giragos Kilisesi Vakfı’na soruşturma açıldı

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan ve korunamadığı için yıkılmaya yüz tutan 500 yıllık Surp Sarkis Kilisesi’nde arkadaşları ile gezdiğini söylediği sırada kemerin devrilmesi sonucu ağır yaralanan 16 yaşındaki Yılmaz Örek’in şikayeti üzerine Diyarbakır Ermeni Surp Giragos Kilisesi Vakfı’na soruşturma açıldı.

Ermeni Surp Giragos Kilisesi Vakfı: “Kilisenin korunması için gerekli başvuruları yaptık”

Daha önce Medyascope’un da gündeme getirdiği kilise ile ilgili soruşturma kapsamında ifade veren Diyarbakır Ermeni Surp Giragos Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gafur Türkay, suçlamaları kabul etmediklerini, kilisenin taşlarının çalındığını ve korunması için gerekli başvuruları yaptıklarını belirterek, olayın taşların çalınmak istenmesi sırasında meydana gelmiş olabileceğini söyledi.

Örek: “Kilisenin çevre güvenliği ile ilgili herhangi bir düzenleme yapmayan sorumlulardan davacı ve şikayetçiyim”

500 yıllık Surp Sarkis Kilisesi’ne girmek tehlikeli olduğu için yasak olmasına rağmen iki arkadaşı ile 14 Aralık 2019 günü kiliseye giren 16 yaşandaki Yılmaz Örek, ifadesine göre taşların devrilmesi sonucu ağır yaralandı ve hastanede uzun süre tedavi gördü. Tedaviden sonra taburcu edilen Örek, hiçbir önlem alınmadığı gerekçesiyle kilise vakfından şikayetçi olunca olay ile ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında ifade veren Örek, “Kilisenin çevre güvenliği ile ilgili herhangi bir düzenleme yapmayan sorumlular kim ise onlardan davacı ve şikayetçiyim” dedi.

Türkay: “Alana hırsızlık amaçlı giren ve 500 yıllık tarihi kemere zarar veren şahıslardan vakıf adına şikayetçiyim”

Açılan soruşturma kapsamında Surp Giragos Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gafur Türkay’ın da ifadesi alındı. Türkay ifadesinde, kilisenin etrafının duvar ile çevrili olduğunu ve kilisenin özel mülkiyet olduğunu belirterek, “Burayı gösteren herhangi bir güvenlik kamera sistemi ya da bekçisi bulunmamaktadır. Bu tarihi yapıda hırsızlık olayları gerçekleşmektedir. Ama bu konu ile ilgili herhangi bir müracaatımız yoktur. Konu ile ilgili şifahi olarak valiliğe müracatımız vardır. Vali bey ve Vakıflar Bölge Müdürü ile oraya gittik. Konuyu Vali beye aktardık ve taşların çalındığını, konunun basına yansıdığını söyledik. Kilisenin korunması ile ilgili yardım talebinde bulunduk. Olaydan sonra oraya gidip çektiğimiz fotoğraflarda taşlara mavi ip bağlandığını gördük ve ipin çekilmesi sırasında yıkımın gerçekleştiğini tahmin ediyorum. Kilise gayri faaldir ve izinsiz girilmesi yasak olan bir alandır. Suçlamaları kabul etmiyorum. Alana hırsızlık amaçlı giren ve 500 yıllık tarihi kemere zarar veren şahıslardan vakıf adına şikayetçiyim” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.