Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır-Lice’de 25 yıl önce kaçırılıp öldürülen Mordeniz çifti için Zarar Tespit Komisyonu 13 yıldır karar veremedi

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1996 yılında polis olduklarını belirten telsizli ve silahlı kişiler tarafından kaçırılan ve kaçırıldıktan beş gün sonra cesetleri Şırnak’ın Cizre ile Silopi ilçeleri arasında bulunan Mahmut-Fahriye Mordeniz çifti için Şırnak’taki Zarar Tespit Komisyonu 13 yıldır bir karar veremedi. Çiftin ailesinin terör tazminatı kapsamında 2008’de yaptığı başvuruyu reddeden komisyonun, Mardin İdaresi Mahkemesi’nin ret kararını iptal etmesine rağmen altı yıldır dosyayı karara bağlamadığı ortaya çıktı.

“Karakolda ifadelerini alacağız” denilerek kaçırıldılar

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşayan beş çocuklu Mahmut-Fahriye Mordeniz çifti, 28 Kasım 1996 tarihinde ellerinde telsiz ve silah olan ve kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından, “Karakolda ifadelerini alacağız” denilerek evlerinden alındı. Mordeniz çiftinden haber alamayan yakınları, 8 ve 24 Aralık tarihleri arasında dokuz kez dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, akıbetleri hakkında bilgi almak istedi. Aile bireyleri başvurudan bir sonuç alamazken, 3 Aralık 1996 tarihinde Şırnak’ın Cizre-Silopi yoluna yakın otlağa koyunlarını götüren iki çoban, yol kenarında biri kadın iki ceset buldu.

Cesetler yapılan işlemden sonra toprağa verilirken, 9 Kasım 1998’de Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılan Mordeniz ailesinin çocukları, fotoğraflardan Cizre-Silopi yolunda bulunan cesetlerin anne ve babalarına ait olduğunu teşhis etti.

Mehmet Emin Mordeniz, avukatları aracılığı ile terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması Yasası kapsamında Şırnak Valiliği Zarar Tespit Komisyonu’na 30 Mayıs 2008 tarihinde başvurdu. Komisyon, 2014 yılında verdiği karar ile başvuruyu reddetti. Ailenin avukatı, komisyonun kararına karşı Mardin İdare Mahkemesi’ne başvurarak, işlemin iptalini talep etti. Başvuru üzerine Mardin İdare Mahkemesi, 5 Kasım 2015 tarihinde verdiği karar ile işlemi iptal etti. İptal kararında şöyle denildi: “Dava konusu işlemde başvurunun ret gerekçesi olarak ölen kişilerin davacının anne ve babası olduğuna yönelik tespit bulunmadığı ve ilgili kişiler hakkında gaiplik kararının bulunmadığı belirtilmiş ise de çekilen fotoğraflar üzerinden Cumhuriyet savcısı nezaretinde yapılan teşhiste davacının söz konusu kişilerin anne ve babası olduğunu 09.11.1998 tarihinde teşhis ettiğinin anlaşıldığı bu nedenle gaiplik kararı alınmasına gerek olmadığı sonucuna ulaşılmakta olup, davacı başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

Şırnak’taki Zarar Tespit Komisyonu’nun, 25 yıl önce kaçırılıp öldürülen Mordeniz çiftçi için istenen terör tazminatı başvurusunda Mardin İdare Mahkemesi’nin kararına rağmen altı yıldır halen karar veremediği öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.