Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haber Hafta Sonu (22 Mayıs 2021): Doç. Dr. Çağhan Kızıl ile dünyada ve Türkiye’de koronavirüs salgını, Prof. Dr. Tanju Tosun ile muhalefetin erken seçim çağrıları

Editör: Buket Topaktaş

Haber Hafta Sonu’nda bu akşam Doç. Dr. Çağhan Kızıl ile dünyada ve Türkiye’de salgının gidişatını, dünya genelinde azalan vaka sayılarını, siyasetbilimci Prof. Dr. Tanju Tosun ile muhalefetin erken seçim çağrılarını ve ittifak stratejilerini konuştuk. 

“Aşıya erişemeyen insanların varyantı yayması salgının dünya üzerinden silinmesini geciktirecek”

Doç. Dr. Çağhan Kızıl ile dünyadaki koronavirüs verilerine, Hindistan varyantına, aşı eşitsizliğine ve Türkiye’nin salgın politikasına değindik. En çok endişe veren dördüncü varyant olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) listesine giren Hindistan varyantıyla ilgili Kızıl, şunları söyledi:

“Hindistan varyantı daha önce çok konuştuğumuz İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika varyantından sonra listede yerini alıyor. Oldukça hızlı ve yayılımı arttırdığını görüyoruz. Bu gerçekten endişe verici bir durum. Bir yandan da pozitif gelişmeler var. Aşıların bu varyantlara karşı yapılması gündemde. O varyantlara karşı aşılanan kişilerin korunması artacak. Fakat bir yandan aşı eşitsizliği konusu var. Aşıya erişemeyen insanların o coğrafyalarda varyantı yayması salgının dünya üzerinden silinmesini geciktirecek ve çok daha fazla ölüme neden olacak. Örneğin Türkiye’ye bakalım, Türkiye’de bu varyant var ama nasıl bir yayılama sahip bilmiyoruz. Aşılanmayan kişiler bu varyantla daha mı fazla hastalanıyorlar ve Türkiye’deki yayılım dinamikleri bu varyant tarafından mı belirleniyor, bunu bilmiyoruz.”

“Ekonomik ve sosyal boyutu şiddetli olan mesaj aktarımı gerekiyor”

Siyasetbilimci Prof. Dr. Tanju Tosun ile muhalefetin erken seçim çağrılarının karşılığını, ittifak stratejilerini ve Metropoll araştırma şirketinin 21 Mayıs’ta yayımladığı araştırmayı konuştuk. Tosun, muhalefet partilerinin seçim için ilkeler ve hedefler birlikteliğine dayalı ittifak stratejisi yürütmesi gerektiğini belirtti:

“Önümüzdeki süreçte muhalefet partilerinin üst demokrasi şemsiyesi altında ilkler ve hedefler birlikteliğine dayalı bir ittifak stratejisiyle yola çıkmaları gerekiyor. Aynı zamanda politik olduğu kadar ekonomik ve sosyal boyutu şiddetli olan mesaj aktarımı gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.