Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Politik Akademi (71): BM’nin Kadın-Barış-Güvenlik Ulusal Eylem Planı ve toplumsal cinsiyet perspektifinden dış politika – Zeynep Alemdar, Bezen Balamir Coşkun, Gizem Bilgin Aytaç ve Hürcan Aslı Aksoy

Politik Akademi’de bu hafta Dış Politikada Kadınlar İnisiyatifi’nden Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Alemdar, TED Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bezen Balamir Coşkun, İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gizem Bilgin Aytaç ve Uygulamalı Türkiye Araştırmaları Merkezi (Centre for Applied Turkey Studies-CATS Berlin) Müdür Yardımcısı, karşılaştırmalı siyasetbilimci Dr. Hürcan Aslı Aksoy, feminist uluslararası ilişkiler teorilerinin dış politikanın hangi kavramlarla nasıl anlaşılmasını sağladığına ilişkin Gülçin Karabağ’ın sorularını yanıtladı ve Kadın-Barış-Güvenlik Ulusal Eylem Planı olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1325 Eylem Planı’nı anlattı.

Birleşmiş Milletler 1325 sayılı Güvenlik Konseyi Kararı, bm1325eylemplani.org web sitesinde şöyle açıklanıyor: “Silahlı çatışmaların kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkileri, kadınların barışın sağlanmasındaki rolü, barış ve çatışma çözme süreçlerinin toplumsal cinsiyet boyutlarına dikkat çekerek, kadınların çatışmaların önlenmesi, yönetilmesi ve çözülmesiyle ilgili ulusal, bölgesel ve uluslararası kurum ve mekanizmalarda, tüm karar alma düzeylerinde daha fazla temsil edilmelerini sağlamayı amaçlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.