Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SosyoPolitik (67) – Prof. Dr. Demet Lüküslü ile yaşlanan nüfus, mutsuzlaşan gençlik: “Türkiye’de gençlikten çok yetişkinlik sorunu var, yetişkinler sorunları çözemiyor ve sorumluluk kabul etmemekte direniyor”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “İstatistiklerle Gençlik 2020” araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki genç nüfus, 2020 yılında toplam nüfusun yüzde 15,4’ünü oluşturdu. Bu oran, 2019 yılında yüzde 15,6 idi. Araştırmada, ülkenin genç nüfusunun 2023 yılında yüzde 14,8, 2030 yılında yüzde 14,0, 2040 yılında yüzde 13,4, 2060 yılında yüzde 11,8 ve 2080 yılında yüzde 11,1’e düşeceği öngörülüyor.

Yeditepe Üniversitesi’nden sosyolog Prof. Dr. Demet Lüküslü ile araştırmanın sonuçlarını ve anlamını konuştuk. Ülkede genç nüfusun azalmasının yıllardır gözlendiğini, bunun farklı sebepleri olduğunu anlatan Lüküslü, gençleri yalnızca nicelikten ibaret görmenin yanlış olduğunu, bu konuda niteliksel araştırmalar yapılması gerektiğini söyledi. Lüküslü, “Türkiye’de gençlikten çok yetişkinlik sorunu var. Yetişkinler sorunları çözmekte eksik ve sorumluluk kabul etmemekte direniyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.