Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SES, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde görevli bazı doktorlar hakkında suç duyurusunda bulundu: “Hastalardan bıçak parası alınıyor, mesai saati içinde yapılan ameliyatlar mesai dışında gösterilerek haksız kazanç sağlanıyor”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde görevli bazı doktorlar hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, öğretim üyelerinin polikliniklerde muayene yapmadığı, asistanlara muayene yaptırdığı, yasak olmasına rağmen bıçak parası istedikleri, mesai saati içinde yapılan ameliyatları mesai saati dışında gösterip fazla ödeme aldıkları ve ameliyat için aylar sonrasına randevu verilen hastaların para vermeleri durumunda mesai saati dışında ameliyat edildiği belirtildi. Savcılığa verilen şikayet dilekçesine, usulsüzlük tespit edilen hastaların isim listesi, Sayıştay’ın raporu ve mesai saati dışı çalışma ile ilgili resmi yazılar eklendi.

SES’in, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği şikayet dilekçesindeki şüpheliler kısmında, Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ ve yardımcıları, Kulak Burun Boğaz, Kadın Doğum, Ortopedi, Göz, Beyin Cerrahi, Plastik ve Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, Nöroloji, Kardiyoloji, Radyoloji ve Anestezi Bölümü doktorları yer aldı. Dilekçede şüphelilere yönelik suçlamalar ise “dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, belgede sahtecilik” olarak sıralandı.

Suç tarihinin 2018 ile 2021 yılları arasında olduğu iddia edilen dilekçenin açıklama bölümünde ise şöyle denildi:

Sendika üye ve yöneticilerinin ihbarları doğrultusunda, şüpheli doktorların bıçak parası adı altında hastalardan alınan ücretlerin ve mesai içinde yapılan ameliyatların mesai dışında yapılmış gibi gösterilerek kamu kurum ve kuruluşlardan haksız kazanç sağladıkları tespit edilmiştir. Resmi Gazete’de yayımlanan 04.03.2020 tarih ve 31058 sayılı ‘Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik’e göre mesai saatleri dışında hastalar ameliyat edilebilmektedir. Dicle Üniversitesi’nde görev yapan ve yukarıda bölümleri sayılan doktorların bir kısmı mesai saatleri içerisinde ameliyat edilen hastaları, mesai dışında ameliyat etmiş gibi göstermektedirler. Bu husus Dicle Üniversitesi bilgisayarlarında yapılacak inceleme ve hasta kayıtlarında ortaya çıkacaktır. Yine Dicle Üniversitesi’nde görev yapan ve yukarıda bölümleri sayılan doktorların bir kısmı ileri tarihe ameliyat vermekte olup, bıçak parası ödenmesi koşuluyla mesai dışında ameliyat yapmaktadırlar. Bu husus ameliyat edilen hastalar dinlendiğinde ortaya çıkacaktır.”

“Ücretli hastalara öncelikli işlem yapılması, ücretsiz hastalar için mağduriyet oluşturmaktadır”

Dilekçede, hastaneye başvuran hastaları sadece asistan hekimlerin muayene ettiği, ilgili öğretim görevlilerinin sorumlulukları içinde olmasına rağmen poliklinik hizmetlerine dahil olmayıp asistan hekimleri yalnız bıraktıkları belirtildi. Hastaların ameliyat için aylarca beklediği ancak “mesai dışı ödeme” adı altında ödeme yaptıkları takdirde hem öğretim görevlisine muayene olabildiği hem de bir hafta içerisinde ameliyat olduğu belirtilen dilekçede, “Mesai saatleri içinde hastaların muayenesi ve ameliyatları için ücret alınması kanunen yasak olmasına rağmen işlemleri ücretli yapmaya devam etmektedirler. Mesai saatleri içinde ücretli hastalara öncelikli işlem yapılması, ücretsiz hastalar için büyük mağduriyetler oluşturmaktadır” iddiasına yer verildi.

“Haksız kazanç elde ediliyor, tutanaklar tutulmuştur”

Şüpheli doktorların, bıçak parası alarak başka hastaları mağdur ettiği, haksız kazanç elde ederek hastanenin döner sermayesinin azalmasına neden olduğu iddia edilen dilekçede, “Yine mesai içinde yapılan ameliyatların mesai dışında yapılmış gibi gösterilmesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu‘ndan ve Dicle Üniversitesi Hastanesi’nden haksız kazanç elde etmektedirler. Bu hususlar ile ilgili tutanaklar tutulmuştur” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.