Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Meclis’teki tartışmalı trafik sigortası kanun teklifini Medyascope’a değerlendirdi: “Sigorta şirketleri kazalar nedeniyle zarar gören vatandaşlara daha az ödeme yapmak için bu teklifin yasalaşmasını bekliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmeye başlanacak olan tartışmalı trafik sigortası kanun teklifini Medyascope’a yayınında Özgür Özdemir’e değerlendirdi. Yalım, teklifin yasalaşması durumunda yurttaşların mağdur olacağını belirtirken, “Sigorta şirketleri kazalar nedeniyle zarar gören vatandaşlara daha az ödeme yapmak için bu kanun teklifinin yasalaşmasını bekliyor” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde önümüzdeki günlerde görüşülmeye başlanacak olan trafik sigortası kanun teklifi tartışma yarattı. CHP Milletvekili Özkan Yalım, kanun tasarısının yasalaşması durumunda vatandaşların zarar göreceğini söyledi. Türkiye’de trafik sigortası yapan 20 civarında firma olduğunun ve bunların çoğunun yabancı firmalar olduğunu belirten Yalım, bu şirketlerin hükümete ciddi bir baskı oluşturması nedeniyle teklifin Meclis’e geldiğini savundu. Özkan, ayrıca sigorta şirketlerinin vatandaşlara daha az ödeme yapmak için kanun teklifinin yasalaşmasını beklediğini söyledi.

Yalım, teklif ile birlikte nelerin değişeceğine dair ise “Normalde kaza yaptığınız aracınızın tamirat döneminde zarar gören araç sahibine ikame araç verilir ve sürücünün mağduriyeti giderilirdi. Yine araçtaki hasarlı bölgeler için orijinal parçalar kullanılırdı ancak bu kanun teklifiyle hem ikame verilmemesi hem de zarar gören aracın tamiratında orijinal parça kullanmama yetkisi veriliyor” dedi.

Ölüm ve yaralanmaya neden olan kazalarda da vatandaşların alacakları tazminatın azalacağını söyleyen Yalım şöyle konuştu: “Ölüm ve yaralanma ile biten kazalarda hem sakat kalma hem de ölüm durumunda bu kişilere ve yakınlarına belli oranda ödeme yapılıyordu. Ölüm durumunda 350 bin liraya kadar yine sakatlanma durumunda ise kazanın açtığı zarara göre kişiler para alabiliyorlardı. Bu yasa tasarısı kanunlaşırsa ölüm ve sakatlanma nedenleriyle mağdurlara verilen parada yüzde 50’ye kadar azalma olacak.”

İlgili kanun daha önce de çıkarılmış ancak Anayasa Mahkemesi bu kanunun iki maddesini iptal etmişti. Özkan Yalım, “Sigorta firmaları bu iki maddeyi tekrar Meclis’e getirmiş durumda. Eğer bu tasarı geçerse biz yine Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız” ifadeleriyle teklife tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler