Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haber Hafta Sonu (30 Mayıs 2021): Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ile 1 Haziran öncesi salgında vaka ve ölüm sayıları, normalleşme takvimi ve aşılara güven

Haber Hafta Sonu’nda bu akşam, halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ile Türkiye’nin koronavirüs salgınında normalleşme takviminini, alınması gereken önlemleri, aşılara güveni ve önlemlerin azaltılması beklenen 1 Haziran’a giderken güncel vaka ve ölüm sayılarını konuştuk. 

Editör: Engin Deniz İpek

Cavit Işık Yavuz: “Aşıyla ilgili tereddütleri gidermek ilk başta Sağlık Bakanlığı’nın görevidir”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği günden bu yana 14 ay geçti. Bültenimizin konuğu, halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ile 1 Haziran’dan sonra alınması gereken tedbirleri ve atılması gereken adımları konuştuk. Türkiye’nin günlük vaka sayısı hedefinin bin ila bin 500 arası olması gerektiğini söyleyen Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yaz umarım daha fazla aşıyla geçirebileceğimiz, vaka sayılarını düşürebileceğimiz bir yaz olur. Toplumsal bağışıklığı düşük düzeye düşürebilmek için -bakın normalleşme için demiyorum düşük seviyeye indirebilmek için-, Türkiye’deki kriterlere baktığımız zaman günlük bin ila bin 500 arası vaka sayısına düşmemiz ve bunu istikrarlı olarak sürdürmemiz gerekiyor. Bir hedefimiz olacaksa, ilk başta bu olmalı”

Cavit Işık Yavuz’a ayrıca Türkiye’de aşıya güveni sorduk. Yavuz, aşıyla ilgili tereddütleri gidermenin başta Sağlık Bakanlığı’nın görevi olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

“Eğer insanların aşıyla iligli tereddütü varsa bu giderilmeli. O soru işaretlerini giderecek bilimsel verileri vermek gerekir. Hatta sağlık kurumlarında bunu yapmak gerekiyor. Bunu ilk yapacak kurum Sağlık Bakanlığı’dır. Bakanlığın bu bilgilerin nasıl yanlış ve yönlendirici olduğunu belgeleriyle anlatması lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.