Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de 12 yıllık Netanyahu dönemi sona eriyor: Naftali Bennett ve Yair Lapid koalisyon hükümeti için anlaştı

İsrail’de aşırı sağ politikaları ile öne çıkan Yamina Partisi lideri Naftali Bennett, muhalefetteki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid ile koalisyon hükümeti kuracaklarını açıkladı. Koalisyonun kurulması halinde Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarı sona erecek.

Naftali Bennett (solda) ve Yair Lapid

İsrail’de muhalefet partileri Binyamin Netanyahu’nun olmadığı bir ulusal birlik hükümeti formülünde uzlaşıya vardı. Yamina Partisi lideri Naftali Bennett, televizyonda yaptığı bir konuşmada muhalefetteki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi ile anlaştıklarını ve kuracakları koalisyon ile 12 yıllık Netanyahu hükümetine son vereceklerini duyurdu

“Bugün Yesh Atid Partisi Başkanı Yair Lapid ile ulusal birlik hükümeti kurmak için tüm gücümle çalıştığımı duyuyorum. Ya beşinci seçim ya da bir birlik hükümeti” diyerek sözlerine başlayan Bennett, konuşmasının devamında, “Yair Lapid ile birlikte bir ulusal birlik hükümeti kurmak için elimden gelenin en iyisini yapmak niyetindeyim. Böylece birlikte ülkeyi içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarabilir ve İsrail’i rotasına döndürebiliriz” ifadelerini kullandı. 

İsrail basınında çıkan haberlere göre, koalisyon anlaşması kapsamında Bennett ile Lapid dönüşümlü olarak başbakanlık koltuğuna oturacak.

Lapid geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada diğer partiler hakkında konuşmuş ve “Birbirimizden nefret etmediğimiz gerçeğini yansıtacak bir hükümete ihtiyacımız var. Karşılaştığımız ekonomik sorunların ve güvenlik sorunlarının üstesinden gelmek için solun, sağın ve merkezin birlikte çalışacağız bir hükümete ihtiyacımız var” ifadelerini kullanmıştı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

İsrail’de 23 Mart’ta yapılan seçimler sonucu ardından Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, koalisyon hükümetini kurmak için Başbakan Binyamin Netanyahu’yu görevlendirmişti.

Netanyahu, 4 Mayıs’ta koalisyon hükümetini kuracak yeterli desteği bulamadığı için görevi Rivlin’e geri iade etmişti. Bunun üzerine Rivlin, 5 Mayıs’ta koalisyon hükümetini kurma görevini Netanyahu’nun rakibi Lapid’e vermişti.

Eğer ülkede çarşamba gününe (2 Haziran) kadar hükümet kurulamazsa, İsrail halkının son iki yıl içerisinde beşinci kez sandık başına gitmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.