Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siirt merkez ve ilçe belediyelerindeki eşbaşkanlar, haklarında bir iddianame hazırlanmadan bir yıldır ev hapsinde: HDP’li Meral Danış Beştaş, konuyu TBMM gündemine taşıdı

Siirt merkez ve ilçelerinde 15 Mayıs 2020 tarihinde gözaltına alınan ve yerlerine kayyum atandıktan sonra haklarında ev hapsi uygulaması kararı verilen HDP’li dört belediye eşbaşkanı ile ilgili bir yıldır iddianame hazırlanmayınca, konu Meclis’in gündemine taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Hangi suç ile suçlandıklarını dahi bilmeyen belediye başkanlarının evlerinde kapalı tutulmalarının izahı nedir?” diye sordu.

HDP’li Meral Danış Beştaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) verdiği soru önergesinde, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyum atanan Siirt Belediye Eşbaşkanları Berivan Helen Işık ve Peymandara Turhan, Baykan Belediye Eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz ve Özden Gülmez, Kurtalan Belediye Eşbaşkanları Baran Akgül ve Esmer Baran, Siirt Belediyesi çalışanları Eşref Tekin ve Gülçin Konneş ile belediye eşbaşkanlığı görevine seçildiği halde mazbatası verilmeyen Resul Kaçar‘ın, 15 Mayıs 2020’de gözaltına alındıklarını, ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıklarını belirtti.

Dört günlük gözaltı süresinin akabinde, Işık, Sarsılmaz, Gülmez ve Akgül hakkında ev hapsi uygulaması kararı verildiği ve iddianamelerinin hâlâ yazılmadığını belirten Beştaş, Bakan Abdulhamit Gül’den şu soru yanıtlamasını istediği:

-Hâlihazırda ev hapsinde tutulan belediye eşbaşkanları hakkında henüz bir iddianame hazırlanmamış olması karşısında ev hapsi uygulamasına maruz bırakılmaları hukuka aykırılık teşkil etmiyor mu?

-Ev hapsinde tutulan belediye eşbaşkanları hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde bir yıldır ev hapsi uygulanmış olmasının yarattığı mağduriyetin telafisi nasıl mümkün olacaktır?

-Hangi suç ile suçlandıklarını dahi bilmeyen belediye başkanlarının evlerinde kapalı tutulmalarının izahı nedir?

-Belediye başkanlarının hürriyetlerinden mahrum bırakılmaları ile umulan kamusal yarar nedir?

-Son yıllarda sıklıkla uygulanan ev hapsi kararlarının amacı nedir?

-Tutuklama tedbirinin kuvvetli suç şüphesi, delil karartma ve kaçma şüphesi gerektirdiğinden hareketle, ev hapsi uygulamasının çok daha ağır şartları olup, haklarında suç isnadı dahi olmayan belediye başkanları hakkındaki ev hapsi kararının kaldırılması gündeminizde olacak mıdır?

-Ev hapsi uygulaması, kişinin sağlık, eğitim, ekonomik faaliyetler gibi yaşamsal kaynaklarının da yasaklanması anlamına geldiği nazara alındığında yaşanan mağduriyetler neden göz ardı edilmektedir?

-Ev hapsinde geçen süre cezadan mahsup edilemeyeceğinden hareketle bu uygulamanın ceza infaz sürecini uzatması hukuka aykırı değil midir?

-Ev hapsi uygulanan kişiler hakkında beraat yahut kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde, tutukluluk durumundan farklı olarak kişinin herhangi bir tazminat hakkı olmam, ağır hak ihlali teşkil etmiyor mu?

-Ev hapsi uygulamasında, kişiler mağduriyetlerinin giderilmesine dönük hak talebinde bulunamayacak olup, bu uygulama ile devletin haksız kararlarının görünmez kılınması mı amaçlanmaktadır?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.