Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Cezaevi’nde oğlunu ziyaret ederken başka bir mahkuma Kürtçe selam verdiği için altı aylık görüş yasağı alan Fatima Demir TBMM’nin gündeminde

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Diyarbakır’da, cezaevinde bulunan oğlunu ziyaret ederken yan kabinde bulunan bir tutukluya Kürtçe “Çawani Başi” (Nasılsın, iyi misin?) diye soran Fatime Demir’e altı ay görüş yasağı verilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İpekyüz, cezanın hangi madde ve hangi gerekçe ile verildiğini sordu.


HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, 28 Nisan’da Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan oğlu Emrullah Demir’i görmeye giden anne Fatime Demir’e, görüşmeyi beklediği sırada yan kabinde ailesiyle görüşen tutuklu Cüneyt Aslan’a Kürtçe “Çawanî başî (Nasılsın, iyi misin?”) dediği için altı aylık görüş cezası verildiğini aktardı.

Gardiyanların, başka tutukluyla konuşmanın yasak olduğu gerekçesiyle Demir hakkında tutanak tuttuğu ve bunun üzerine Diyarbakır Cezaevi Disiplin Kurulu’nun Demir’e, “Cezaevi güvenliği ve işleyişini bozma suçu” işlediği gerekçesiyle altı ay görüş yasağı cezası verdiğini belirten İpekyüz, soru önergesinde, “16 Mayıs 2021’de ailesini arayan tutuklu Emrullah Demir, annesi Fatime Demir’e görüş yasağının kendisine tebliğ edildiğini ifade etmiştir. Cezanın hukuksuz olduğuna ifade eden Demir, cezanın 28 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile çıkarılan ‘Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmenliğe’ dayandırıldığını kaydetmiştir” dedi.

HDP’li İpekyüz’ün verilen görüş yasağı cezası ile ilgili Baakan Gül’ün yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

-Cezaevlerinde görüş esnasında Türkçe dışında herhangi bir dil kullanmak yasak mıdır? Yasaksa bu yasağın gerekçesi nedir?

-İnsan haklarına aykırı bu ve benzeri kararlar hakkında bakanlığınızın ne tür çalışmaları vardır?

-Bu karar “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmenliği’nin” hangi maddesi kapsamında ve hangi gerekçeyle verilmiştir?

-Şimdiye kadar bu ve benzeri gerekçelerle cezaevlerinde kaç kişiye görüş yasağı verilmiştir?

-Keyfiyet taşıyan bu kararı veren idareciler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.