Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun “128 milyar dolar” ile ilgili sorularını yanıtlamayı reddetti: “Bunlar başka bir kaynaktan da kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, 128 milyar doların akıbeti ile ilgili sorularını reddetti. Tanrıkulu’na gönderilen yazıda, soruların, “Sorulamayacak konular ve başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular” gerekçeleriyle reddedildiği belirtildi.

CHP’li vekil Tanrıkulu, 128 milyar dolarlık rezerv ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Tanrıkulu önergesinde, Merkez Bankası’nın, yaklaşık 128 milyar dolarlık rezervinin satıldığı iddialarının olduğunu belirtti. “Türkiye’deki altın ve döviz rezervlerini saklamak ve yönetmekle görevli olan kurum Merkez Bankası yaklaşık 128 milyar dolarlık rezervinin satışının iddiaları mevcuttur” diyen Tanrıkulu, toplam 29 soru sordu. Tanrıkulu’nun önergede sorduğu sorulardan bazıları şöyle:

  • 128 milyar rezerv kime satıldı?
  • Rezerv neden satıldı?
  • Satışın sorumluluğu kimde?
  • 128 milyar rezerv esnafa mı gitti?
  • 128 milyar rezerv çiftçiye mi gitti?
  • 128 milyar rezerv işçiye mi gitti?
  • 128 milyar dolarlık rezerve ile kaç adet alt gelir grubu konutu yapılır?
  • 128 milyar dolarlık rezerve ile ne kadar girişimciye 50’şer bin lira destek verilir?
  • 128 milyar dolarlık rezerve ile asgari ücret üzerinden kaç kişiye kaç yıl arayla maaş ödenir?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından CHP’li vekil Sezgin Tanrıkulu’na gönderilen yazıda, TBMM İçtüzüğü’nün, “Sorulamayacak konular” başlıklı 97. maddesi ve “başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular” hükümleri hatırlatılarak, soruların işleme konulmadığı belirtildi.

Tanrıkulu’na iletilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

“TBMM İçtüzüğü’nün ‘Sorulamayacak konular’ başlıklı 97’nci maddesi – ‘Aşağıdaki sorular, bakanlıkça kabul edilemez:

a) Başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular,

b) Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular’

hükmünü içermektedir. Bu madde uyarınca yazılı soru önergelerinde başka kaynaklardan kolayca öğrenilmesi mümkün olan sorular ile sadece belli bir konu hakkında istişare edilmesi amacına yönelik sorulara yer verilmemesi gerekmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.