Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (30): “Erdoğan öne çıktığı zaman, siyaset ona karşı olmak veya yanında olmak üzerinden tanımlanıyor”

Kamu hukukçusu Prof. Dr. Levent Köker, Recep Tayyip Erdoğan’ın “tek adamlık” konumuna evrildiğini ve bu süreçte “muhafazakâr-demokrat AKP” hareketinin sona erdiğini, Türk-İslam sentezine dayalı milliyetçiliğin hakimiyetinde bir siyasi iktidarın kurulduğunu anlattı.

“Sorun Erdoğan karşıtlığı mı?”

Kemal Can’ın “Erdoğan karşıtlığı yanlış mı?” ve Ruşen Çakır’ın “Erdoğan karşıtlığı doğru mu?” yayınlarından esinlenerek, “sorun Erdoğan karşıtlığı mı?” formülasyonunu tartışmak isterim. Erdoğan Türkiye’nin siyasi hayatında önemli bir figür. Bu figür zaman içinde, AKP’yi ortaya çıkaran siyasi hareket içinde “primus inter pares” (eşitler arasında birinci) konumundan “tek adamlık” konumuna evriliyor. Bu evrim, aynı zamanda, “muhafazakâr-demokrat AKP” hareketinin sona erip, Türk-İslam sentezine dayalı milliyetçiliğin hakimiyetinde bir siyasi iktidarın kurulmasını anlatıyor. İlk evrede Cumhuriyet’in otoriter laiklik ve tekçi millet anlayışıyla mücadele eden Erdoğan ve AKP, bu evrim içinde yerini otoriterleşen bir rejimin önderi olarak pekiştiriyor. Süreç içinde Türkiye, Cumhuriyet’in kuruluşundan gelen “otoriter laiklik” anlayışından ödün veriyor, buna karşılık tekçi millet anlayışının reddini gerektiren Kürt sorunu karşısındaki baskıcı politikalarını -tasfiye edilen çözüm süreci sonucunda- yeniden canlandırıyor. Erdoğan’ın eşitler arasında birinci konumundan tek adamlık konumuna evrilmesini mümkün kılan da, Kürt sorunu konusundaki bu “tenkil politikası”na dönüş. Bu nedenle, özellikle muhalefet geleceğin demokratik Türkiye’sini inşa etmeyi amaçlıyorsa, Kürt sorunu konusundaki politikasını açıkça belirlemek ve bunu yaparken de HDP’yi açıkça tanımak durumundadır. Siyaseti Erdoğan karşıtlığı/yandaşlığı ikiliğine hapsetmenin Türkiye’de sorun çözme kapasitesi kanımca yoktur.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.