Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SosyoPolitik (69) – Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ile iktidarın seçim sistemi değişikliği hedefi: “ANAP da bunu denedi ama yetmedi, büyük dip dalga arkanızda değilse 30-35 sandalyeyi oradan alıp buraya götürerek durumu değiştiremezsiniz”

Adalet ve Kalkınma Partisi, bir süredir üzerinde çalıştığı Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik çalışmalarını, ittifak ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’ne sundu. AKP’nin önerileri arasında yer alan “daraltılmış bölge” sisteminde, her seçim çevresinin yedi milletvekili çıkarması öngörülüyor ve seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor.

SosyoPolitik’te Şükran Şençekiçer’in konuğu Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, yapılması planlanan değişiklikleri yorumladı. Seçim barajınının düşürülmesinin kısa vadede siyasete önemli bir etkisi olmayacağını söyleyen Çarkoğlu, daraltılmış bölge önerisinin küçük partilerin seçmenlerini güçsüzleştirme amacıyla kullanılma riski olan bir yöntem olduğunu söyledi ve “Bazı bölgelerin hiç sandalye çıkaramayacak hale getirilmesi mümkün” dedi. Fakat Çarkoğlu’na göre yine de bu öneri, seçim sonuçlarını hayati ölçüde etkileyecek bir değişiklik değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.