Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

LİSTAG’tan Günseli Dum ve Ömer Ceylan: “Onur Ayı bizi hep güçlendirdi, ne yanlış ne de yalnız olduğumuzu bu ayda görüyoruz”

Türkiye’de ilk Onur Yürüyüşü İstanbul’da 2003 yılında düzenlendi. 2015’ten bu yana her yıl valilik tarafından yasaklanan yürüyüş, geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle çevrimiçi düzenlenmişti. Lezbiyen Gey Biseksüel Trans ve İnterseks’lerin Aileleri ve Yakınları Derneği’nden (LİSTAG) Günseli Dum ve Ömer Ceylan ile Onur Ayı’nı, geçmiş yıllardaki kutlamaları ve artan baskıları konuştuk.

Onur Yürüyüşleri ve Onur Haftaları’ndan çok şey öğrendiklerini, geliştiklerini ve güçlendiklerini söyleyen Günseli Dum, ilk Onur Yürüyüşü’ne 2008 yılında katıldıklarını anlattı. Dum, “Onur Ayı, Onur Haftaları bizi hep güçlendirdi. Ne yanlış ne de yalnız olduğumuzu bu ayda görüyoruz. Neden bizim çocuklarımız da herkes gibi onlara saygı duyulduğu, cinsel yönelim ve cinsel kimlikleri yüzünden dışlanmadıkları ötekileştirilmediği bir ortamda yaşamasın?” diye konuştu.  

Onur Ayı’nın, çocuklarına destek olmak için görünür bir alan olduğunu söyleyen Ömer Ceylan da “Onur Ayı ve Onur Haftası etkinliklerinde çocuklarımıza açık kimliğimizle destek oluyoruz. Bu bizim açımızdan tabii ki çok önemli bir şey. Yürüyüşlerde bize, ötekileştirdikleri LGBTİ+’lara karşı davrandıkları gibi davranamıyorlar. Ayrımcılığın kaynağı heteroseksüellikse biz de heteroseksüeliz” dedi. 

LGBTİ+’ların en fazla ötekileştirilen bir grup olduğunu söyleyen Ceylan, “LGBTİ+’lar en fazla ötekileştirilen gruptur. Çünkü ötekileştirilen grupların hepsi kendi ailelerinin içinde kabul görürler, bir tek LGBTİ+’lar kendi ailelerinin içinde bile dışlanan bir gruptur” diye ekledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.