Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’daki STK’lardan açıklama: “Bir siyasal partiyi hedef alan ve bir mensubunun yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bu siyasi saldırı demokrasiye ve toplumsal barışa yönelik provokatif bir saldırıdır”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı’na dün (17 Haziran) düzenlenen saldırıda Deniz Poyraz (38), saldırgan Onur Gencer tarafından başından vurularak öldürüldü. Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, Diyarbakır Barosu’nda toplanarak saldırıyı kınadı ve herkesi tutum almaya çağırdı.


Diyarbakır’daki 25 sivil toplum kuruluşu, HDP İzmir İl Başkanlığı‘na düzenlenen saldırı ile ilgili Diyarbakır Barosu‘nda açıklamada bulundu. Açıklamada, silahlı saldırıda Deniz Poyraz isimli parti çalışanının katledildiği belirtilerek, “Son yıllarda muhalefette yer alan partilerin liderlerine, yöneticilerine, üyelerine ve eleştirel aktörlere yönelik saldırılar maalesef yaygın ve olağan hale gelmiştir. Bugüne kadar yapılan saldırılara karşı kamuoyunun ve siyasi partilerin ortak bir tepki ortaya koymamış olmasına ve özellikle failler hakkında etkin ve caydırıcı bir yargı sürecinin işletilmediğine hep beraber tanıklık ettik. Hep birlikte şahit olduğumuz bu cezasızlık süreci bugünkü nefret saldırısına zemin hazırlamıştır” denildi.

“Yargının siyasi saldırıları koruyan tutumu tehdit ve saldırıları normalleştiriyor”

Açıklamada, yargının siyasi saldırıları koruyan tutumunun, siyasetçilerin ötekileştirici ve kriminalize edici üslubunun yarattığı toplumsal kutuplaşmanın ırkçı saldırılara yol açtığı vurgulandı. Bu siyaset tarzının kamusal alanda, adalet ve eşitlik talebinde bulunanlar başta olmak üzere muhalefeti hedef haline getirdiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu siyasal anlayış ve atmosfer hukuk dışı, karanlık ve paramiliter güç odaklarının da siyasal alana yönelik açık tehditlerini ve fiziki saldırılarını normalleştirmektedir. Biz aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri olarak her şeyden önce bu ırkçı saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’a rahmet diliyor, ailesine ve HDP’ye başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bir siyasal partiyi hedef alan ve bir mensubunun yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bu siyasi saldırıyı demokrasiye ve toplumsal barışa yönelik provakatif bir saldırı olarak kabul ediyor ve kınıyoruz. Saldırının bütün yönleri ile açığa çıkarılması için etkin ve hızlı bir soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz. Hükümet başta olmak üzere siyasi partileri, bu ve benzeri saldırılara karşı daha açık ortak bir tavır belirlemeye, kriminalize edici söylemlerini terk etmeye ve ülkenin gerçek sorunlarını konuşarak çözmeye davet ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.