Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Begüm Başdaş ile Yollarda (19) – Av. Deman Güler: “Yunanistan’da Miçotakis yönetimi halkın desteğini almak için sığınmacıları Türkiye’ye geri gönderebilir, orta ve uzun vadeli projeksiyonlar geliştirmezsek mülteci sorunu büyüyecek”

Yollarda’nın bu bölümünde Begüm Başdaş, İzmir Barosu’ndan insan hakları avukatı Deman Güler ile birlikte Yunanistan’ın Türkiye’yi “güvenli üçüncü ülke” (Cenevre Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin Sözleşme ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddelerini yerine getiren devlet) olarak tanıma kararını değerlendirdi.

7 Haziran’da Yunanistan Dışişleri ve Göç Bakanlıkları, ortak bir açıklama ile Türkiye’nin güvenli üçüncü ülke kabul edilmesi kararının Suriye, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Somali gibi ülkelerden gelen sığınmacılar için geçerli olduğunu duyurdu. Avukat Güler, Yunanistan’ın bu kararının hükümsüz olduğunu söyledi. Güler ayrıca, “Yunanistan binlerce sığınmacıyı Türkiye’ye geri yollayabilir mi?” sorusunu Türkiye tarafından bakarak değerlendirdi. Türkiye’deki çarpık mülteci siyasetine son vermek gerektiğini belirten Güler, Meclis’te temsil edilen partilerin, mülteci siyasetine yeterli önemi vermediklerini ve somut çözüm önerileri getirmediklerini söyledi. Güler, “Bu yelpazenin içinde siyasetin yapması gereken şey bir mülteci çözümü üretmektir. Orta ve uzun vadeli projeksiyonlar geliştirmediğimiz sürece Türkiye’nin mülteci sorunu her geçen gün büyüyecek. Bunu bilmemiz gerekiyor” dedi. Gelecekte mülteci meselesinin Türkiye’deki ilk sorun olacağının altını çizen Güler, “Yine de Türkiye’deki ortak aklın, hatta siyasetin, çok pozitif çözümler üretebilecek bir birikime sahip olduğunu düşünüyorum. Ben hâlâ bu topluma güvenen ve umudu yüksek tutan kişilerden biriyim” diye konuştu.

Avukat Deman Güler

Deman Güler, 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Avrupa Konseyi Göç Dairesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde staj yaptı. Finlandiya’nın Åbo Akademi Üniversitesi’nde Uluslararası İnsan Hakları Hukuku Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi gördü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Tahran ofisinde çalıştı. Güler aynı zamanda Mülteci-Der kurucu üyesi, Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Hukukçular Örgütü (ELDH) yönetim kurulu üyesi ve Uluslararası Ege İnsan Hakları Okulu ile Legal Klinik İzmir’in kurucularından. 2018 tarihinden beri İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyes olan Güler, İnsan Hakları Merkezi ile Göç ve İltica komisyonlarından sorumlu olarak görev yapmaktadır. Yerel yönetimler ile insan hakları konularında çalışmakta olup, İzmir Barosu tarafından duyurulan İzmir İnsan Haklarının Başkenti projesinin yürütücülerindendir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.