Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB ve Diyarbakır Tabip Odası, Dr. Şeyhmus Gökalp için adil yargılama istedi: “Dr. Gökalp’in, toplumun yaşam ve sağlık hakkına, emek, demokrasi ve hekimlik değerlerinin savunusuna adanmış geçmişine tanığız”

“Terör örgütü üyesi olma” suçlamasıyla Diyarbakır’da, 20 Kasım 2020’de gözaltına alınıp tutuklanan ve üç ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in yarın yapılacak duruşması öncesinde TTB ve Diyarbakır Tabip Odası’ndan adil yargılama çağrısı geldi.

Diyarbakır Tabip Odası’nda düzenlenen ve TTB yöneticilerinin de katıldığı toplantıda açıklamayı Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan okudu. Turan, haksız-hukuksuz, adalete sığmayan, somut hiçbir delile dayalı olmayan, tutarlılıktan uzak gerekçelerle tutuklanan ve ilk duruşmasında tahliye edilen Dr. Şehmus Gökalp’ın yargılamasına Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantısına katılması ve bir itirafçının beyanlarının gerekçe gösterildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu itirafçı 2016 yılında teslim olduğu tarihte çok sayıda kişi hakkında ifade vermiştir. Dr. Şeyhmus Gökalp, bu itirafçının teslim olduğu tarihte verdiği ifadelerinde yer almamıştır. ‘Bilinmeyen’ bir nedenle, teslim olduktan üç yıl sonra 26 Mart 2019’da birçok hekim hakkında olduğu gibi Dr. Şeyhmus Gökalp hakkında da soyut iftiralarda bulunmuştur. Daha önce de benzerlerini sıkça gördüğümüz ve yargılanması gerektirecek hiçbir suçu, suç unsuru içeren somut eylemi olmamasına, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, bu tür beyanların kanıt değeri taşımadığına ilişkin kararları bulunmasına karşın hukuk dışı bir şekilde soyut iftiralar kanıt sayılarak yargılama konusu yapılmış, istisnai bir durum olması gerekirken üç aya yakın özgürlüğünden, mesleğini yapmaktan, hastalarından ve sevdiklerinden alıkonulmuştu. TTB’nin en saygın kurullarından birinde görev alan Dr. Şeyhmus Gökalp’ın yargılanması meslek örgütü özerkliğine müdahale ve koronavirüs salgınında gerçekleri dile getirdiği için hedef alınan TTB’ye ve son dönemde emek-meslek örgütlerine ardı ardına yapılan saldırıların bir parçası niteliğindedir.”

Dr. Elif Turan açıklamasında, yargının siyasallaştığı, hukukun araçsallaştığı bir dönemde yargılanan TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’ın haklı mücadelesinin yanında olduklarını da söyledi. Turan, “Suçsuz olduğunu biliyoruz. Toplumun yaşam ve sağlık hakkına, emek, demokrasi ve hekimlik değerlerinin savunusuna adanmış geçmişine tanığız. Somut hiçbir delile dayanmayan yargılamanın bir an önce son bulmasını, 25 Haziran 2021 Cuma günü saat: 09:15’te Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada adil bir yargılanmanın gerçekleştirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.