Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Haziran 2021): Yarın, Kanal İstanbul’a ilk kazma vurulacak

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerdeki hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı ve çok bulutlu, öğleden sonra ise yağmur bekleniyor.  

Tahminlere göre Ankara’da hava parçalı ve çok bulutlu ancak yağmur yağacak.

Ülkemizin kuzey ve iç kesimlerinde hava parçalı bulutlu, Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyılarında sağanak yağış bekleniyor.

Trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde gözüküyor ama ilerleyen dakikalarda bu yoğunluk artabilir. Şimdiden sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım:

Son 24 saatte 5 bin 703 yeni vaka tespit edildi, 59 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 417’ye yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 45 milyon 492 bin 621’e çıktı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 70 kuruş, avro kuru 10 lira 39 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.410 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 497 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,62 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim: 

Yarın, Kanal İstanbul’a ilk kazma vurulacak. Yapılması planlanan köprülerden ilkinin temeli atılacak. Törene Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kanal İstanbul’a karşı olduğu biliniyor. Dün canlı yayın konuğumuz olan İmamoğlu, rant hevesiyle arsa satın alanları uyardı ve “Bütün arsaları geri alacağız” dedi.

Kanal İstanbul ile ilgili bütün gelişmeleri websitemiz ve YouTube kanalımızdan takip etmeyi unutmayın. Bugün, Sema Kızılarslan ve Sedat Elbasan’ın bölgeden izlenimlerini aktardıkları videomuzu yayınlayacağız.

Boğaziçi Üniversitesi’nde, rektör olarak atanan Melih Bulu’ya karşı protestolar devam edecek. Dünkü olaylı senato seçimlerinde Bulu mükerrer oy kullanmıştı.

Diyarbakır Barosu, 24 Nisan 2018’de “Ermeni Halkının Dinmeyen Büyük Acısını Paylaşıyoruz”  başlıklı bildiri yayımlamıştı. Bu nedenle baroya “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek, TBMM’yi aşağılamak suçundan” dava açılmıştı. Diyarbakır’daki Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılacak ilk yargılamada, eski baro başkanı ve 10 yönetim kurulu üyesi TCK 301’inci maddeden yargılanacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün İzmir’de. Kılıçdaroğlu, Ödemiş Katı Atık Entegre Tesisi’nin, Havuz İzmir’in, Sasalı İklim Duyarlı Tarım Merkezi’nin açılış törenleri ile 364 otobüsün hizmete alım törenine katılacak, Tarım Fuarı katılımcıları ile buluşacak.

Kısaca düne bakalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda askeri suçlarla ilgili kanun teklifi kabul edildi. Teklife göre askerlerin, askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlar, askeri suç olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic (Döne Miyatoviç), İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e bir mektup yazarak “LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminin bırakılmasını” istedi.

İstanbul Onur Haftası Komitesi, cumartesi günü Maltepe Miting Alanı’nda düzenleyecekleri 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için İstanbul Valiliği’ne yaptıkları başvurunun reddedildiğini açıkladı. Komite, sosyal medya hesabından, yasağa rağmen yürüyeceklerini duyurdu.

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde alınan kentsel dönüşüm kararı sonrası vatandaşlar evlerinden çıkmaya zorlanıyor. Mahalleli bu karara direnerek, uygulamanın rant için yapıldığını savunurken Güngören Belediyesi de vatandaşların su, elektrik ve doğalgazlarını kesiyor. Dün polis, kentsel dönüşüm istemeyen mahalleliye biber gazı ile müdahale etti, iki kişi gözaltına alındı.

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’na yapılmak istenen peyzaj projesinin planlarına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verildi. Validebağ Gönüllüleri birkaç gündür koruyu “ranta karşı koruyabilmek için” için nöbet tutuyordu. 

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği spor gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda son 16 turu eşleşmeleri, yarın oynanacak Galler-Danimarka ve İtalya-Avusturya karşılaşmaları ile başlayacak. 

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), dün yaptığı açıklama ile deplasman golü kuralını kaldırdı. Açıklamaya göre, takımların eşit sayıda gol kaydettiği iki maç üzerinden oynanan eşleşmelerde, deplasmanda fazla gol atan ekip tur atlayacak. Bundan sonra tek maçlı eleme sisteminde olduğu gibi 15’er dakikalık iki uzatma oynanacak. Eşitliğin uzatma bölümünde de bozulmaması halinde penaltı atışlarına geçilecek.

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Uluslararası Voleybol Federasyonu Milletler Ligi yarı final maçında, Amerika Birleşik Devletleri’ne 3-0 mağlup oldu ve final şansını kaybetti. Filenin sultanları, bugün Japonya ile üçüncülük maçına çıkacak.

Fenerbahçe Spor Kulübü Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde başlayacak.

  • Sırada dünya gündemi var. 

Bugün, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin ikinci gün toplantısı yapılacak. Dünkü zirvede liderler, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerde bulunan Suriyeliler için sağlanacak finansmanla ilgili resmi teklifi gecikmeksizin sunmasını istedi. Liderlerin, Türkiye ile göç, sağlık, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meselelerde yüksek düzeyli diyalog hazırlıklarını not ettiği bildirildi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte (Mark Rutu), Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesi, zirve kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılacak toplantılarda yer almayacağını açıkladı.

İngiltere, Türkiye’yi, gelişlerde 10 gün otelde karantina zorunluluğu uygulanan “kırmızı liste”den yine çıkarmadı. Kırmızı listede yer alan ülkelerden gelenlerin 10 gün boyunca, masraflarını kendileri karşılayarak ev yerine otelde karantinada kalmaları gerekiyor.

Bugün Medyascope’ta saat 14.30’da “Hakkı Özdal ve Bahadır Özgür ile İki Satır” programı var. Son olarak Kemal Can ve Ruşen Çakır’ın saat 16.00’daki haftalık programı “Haftaya Bakış”ı da sizlere öneririm. Keyifli izlemeler, dinlemeler. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.