Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Cinsel saldırı suçlamasından hapis yatan Bill Cosby tahliye edildi, ülkede cinsel saldırı suçlarından verilen cezaların caydırıcılığı tartışılıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklanıp cezaevine gönderilen komedyen Bill Cosby’nin hapis cezası bozuldu ve Philadephia eyaletinde kaldığı cezaevinden tahliye edildi. Cosby, 2018 yılında eski basketbol oyuncusu Andrea Constand’a uyuşturucu verip cinsel saldırıda bulunmaktan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

“Cosby Ailesi” dizisiyle üne kavuşan ve “Amerika’nın Babası” lakabıyla tanınan ABD’li komedyen Bill Cosby’nin cinsel saldırı suçlamasıyla aldığı 10 yıl hapis cezası, Pensilvanya Yüksek Mahkemesi tarafından “savcılığın süreç ihlali yaptığı” gerekçesiyle bozuldu.

Eski basketbol oyuncusu Andrea Constand, 2004’te akıl hocası olarak gördüğü Bill Cosby’den kariyer tavsiyesi almak için evine gittiğini, Cosby’nin ise kendisine üç tane hap vererek uyuşturduğunu ve ardından cinsel saldırıda bulunduğunu iddia etmişti. Costand’ın iddialarının ardından onlarca kadın Cosby’yi cinsel saldırıyla suçladı. Ünlü komedyenin 60 yılda 60’a yakın kadına, cinsel istismarda bulunduğu iddia edildi.

Constand, Haziran 2017’de başlayan duruşmada, “Gerçekten Cosby’nin bana o gün ne verdiğini, bana neden bunu yaptığını hep bilmek istedim. O günden beri hayatım tamamen değişti, bir daha eski Andrea olamadım” ifadelerini kullanmıştı.

Bu süreçte gözler, 2014’te Cosby’e karşı aynı suçlamada bulunan, ABD’li ünlü manken Janice Dickinson’a çevrilmişti. Dickinson, 1982’de Cosby’nin kendisini kuzey Kaliforniya’da bulunan Tahoe Gölü’ne çağırdığını, oyunculuk fırsatlarından bahsettiğini ve ardından ona ilaç verdiğini söylemişti. Dickinson, yaşananları şöyle anlatmıştı:

Beş çocuklu mutlu bir evliliği olan bir adam, ‘Amerika’nın Babası’ üstümdeydi. Bayılmadan önce hatırladığım son şey bacaklarımın arasındaki ağrıydı. Ertesi gün odamda uyandım. Pijamamın altı yoktu, iğrendim, aşağılanmış hissettim, şoka girdim.”

Dickinson, o gün olanlardan sonra polise gidemediğini çünkü o dönemde henüz yeni üne kavuşmuş bir manken olduğunu ve tecavüze uğradığı öğrenilirse müşterilerini kaybedeceğini düşündüğünü ifade etti. Dickinson’ın mahkemedeki son sözleri, “O gün polise gitmedim ama şimdi biliyorum ki hikayemi anlattığımda, başka kurbanlar da bu canavarın yaptıklarını ortaya çıkaracak” olmuştu.

Janice Dickinson

Gerçekten öyle oldu… Bu süreçte Cosby tarafından cinsel saldırıya uğrayan başkaları da ortaya çıktı ve hikayelerini anlattılar. Onlardan biri eski manken ve öğretmen Lise-Lotte Lublin’di. Lublin, 1989’da mankenlik ajansındayken tanıştığı Cosby tarafından cinsel saldırıya uğradığını ve ünlü komedyen hakkında 2015’te cinsel istismar suçlamasında bulunduğunu ama “hatalı yargılama” nedeniyle hiçbir sonuç alamadığını söylemişti. Lublin, bu sonuçsuzluğun kendisi için büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ve cinsel saldırı mağduru kadınların tam da bu nedenden ötürü kendilerini sessiz kalmaya zorladıklarını ifade etmişti.

Lublin, Cosby’nin 2018 yılında cezaevine girdiği zaman hissettiklerini şöyle anlattı: “Sonunda adalet yerini bulduğu, o zehirli sessizlik zinciri kırıldığı için mutlu ve rahatlamış hissediyorum. Artık başımız dik bir şekilde geleceğe bakabiliriz… Başka kimsenin, tıpkı benim gibi, yaşadıklarını anlatacak güven hissine sahip olana kadar 30 yıl beklemesini istemiyorum.”

Cinsel saldırıya maruz bırakılan Janice Baker-Kinney de 1982 yılında Cosby tarafından cinsel saldırıya uğradığını ve yaşadıklarının bir tecavüz olduğunu kabullenene kadar yıllarca olanlardan kendisini sorumlu tuttuğunu söyledi. Chelan Lasha ise Cosby’nin kendisine 1986 yılında cinsel saldırıda bulunduğunu ifade etti. Lasha, “Çocuklarımın hiçbir zaman Cosby Ailesi’ni izlemesine izin veremedim çünkü o ‘Amerika’nın Babası’ olarak karşımda dururken gözyaşlarına boğuluyordum” ifadeleriyle dikkat çekmişti.

Onlarca kadın, hakkında aynı şikayette bulunsa da Cosby, sadece Constand vakasından yargılanmıştı. Yine de aldığı 10 yıllık ceza, #MeToo hareketi için büyük bir zafer, bir dönüm noktası olarak görüldü. Hatta Cosby’nin ceza alabilmesinin en büyük sebebinin kadın dayanışması sayesinde mağdurların yaşadıklarına sahip çıkıp toplu halde ve sesli şekilde dile getirmelerinin olduğu düşünüldü.

#MeToo hareketine sahip çıkan kadınlar, Cosby’nin mahkeme süresi boyunca kurbanı suçlamasına ve avukatlarının Cosby ile Constand arasında birden fazla kez karşılıklı rızaya dayalı ilişki yaşandığını savunmasına rağmen Cosby’nin suçlu bulunmasını sağlamayı başarmıştı.

Ne var ki çarşamba günü (30 Haziran) Pensilvanya Yüksek Mahkemesi, Cosby’nin avukatlarının daha önceki savcıyla, bu vakada suçlama olmayacağı yönünde bir anlaşma yapmaları nedeniyle, bir süreç ihlali yaşandığına hükmetti. Ardından Cosby’nin cezasını bozdu ve Cosby, birkaç saat sonra hapisten çıktı.

Cosby’nin serbest bırakılması hem mağdurlar hem de #MeToo hareketinin destekçileri tarafından büyük bir öfkeyle karşılandı. Cosby hakkında cinsel saldırı suçlamasında bulunan kadınlardan Victoria Valentino, bu kararın kendisini şaşkına çevirdiğini söyledi. Öte yandan Cosby’nin tahliyesi, ABD’de cezaların caydırıcı etkisine dair yeni bir tartışma başlattı.

Bill Cosby’nin başrolünde yer aldığı ve 1984’ten itibaren sekiz sezon boyunca reyting rekorları kıran dizi “Cosby Ailesi”, ABD televizyon tarihindeki siyah aile basmakalıbını değiştirmişti. “Cosby Ailesi”, o zamana dek hep alt sınıf tabakayla özdeşleştirilen siyah ABD’lileri, üst sınıf bir ailenin yaşamı ekseninde ele aldığı için bir dönüm noktasıydı. New York eyaletinde yaşayan Huxtable ailesini konu alan dizide Cosby, ideal aile babası Dr. Heathcliff Huxtable rolündeydi. Cosby, “Amerika’nın babası” lakabını bu rolü sayesinde kazanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.