Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayyum ile yönetilen Diyarbakır-Sur’da, UNESCO korumasındaki sit alanında “metruk” denilen 40 evin yıkımına başlanması tepkiye yol açtı

Kayyum ile yönetilen Diyarbakır-Sur Belediyesi, UNESCO koruması altındaki sit alanında bulunan 40 evin yıkımına, “metruk” denilerek başlaması tepkilere yol açtı.

Söz konusu yıkım işlemi İmar Kanunu’nun 39. maddesi gerekçe gösterilerek yapılırken, Diyarbakır Mimarlar Odası, sit alanındaki yıkımların tescilli yapı olmasa bile Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin alınmadan yapılamayacağını belirtti. Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Selma Aslan, koruma kuruluna başvurduklarını ve bir sonuç alamamaları halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Sur Belediyesi, geçen yıl UNESCO koruması altında bulunan sit alanındaki sekiz mahallede tespit ettiği ve bir kısmı geleneksel mimari ile yapılan 40 evin “metruk” olduğuna karar vererek yıkımı için çalışma başlattı. 17 Mayıs’ta düzenlenen ihalenin ardından yıkım işlemi başlarken, yıkım, “genel güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz ettiği” gerekçe gösterilerek İmar Kanunu’nun 39. maddesine dayandırıldı. Ancak Diyarbakır Mimarlar Odası, sit alanında bulunan yapıların bu gerekçe ile yıkılamayacağını, bu alanda 2863 sayılı yasanın geçerli olduğunu ve yıkımların bu yasaya aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Diyarbakır Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Selma Aslan, söz konusu 40 evden 12’sinin yıkıldığını ve yıkım işleminin devam ettiğini belirterek, “Söz konusu evler ‘metruk’ denilerek yıkılıyor. Ama o evlerin metruk olduğuna dair rapor olup olmadığını bilmiyoruz. Koruma kurulundan izin alınıp alınmadığını da bilmiyoruz. Kurula başvurduk, kuruldan yazılı bir yanıt bekliyoruz. Sonuç alamazsak olayı yargıya taşıyacağız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.