Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da öğretmenlerin düşük aşılanma oranı sendikaları şaşırttı – Eğitim Sen Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin: “Öğretmenler toplumun her kesimi ile temasta, bütün öğretmen arkadaşlarımızdan gidip aşılarını olmalarını istiyoruz”

Diyarbakır, aşılanma oranında geçen hafta açıklanan tabloya göre Türkiye genelinde 74’üncü sırada bulunurken, kentte öğretmenler açısında durumun iç açıcı olmadığı ortaya çıktı. Sadece devlet okullarında 26 bin 114 öğretmenin bulunduğu kentte, aşılanan öğretmen oranı yüzde 32 olurken, bu oran üç eğitim sendikası ile kampanya düzenleyen Vali Münir Karaloğlu’nu şaşırttı. Karaloğlu, aşı sorununu çözmeden koronavirüs ile mücadelede başarılı olamayacaklarını belirtirken, öğretmenlerin aşılamada rehber olmalarını istedi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin ise kırsalda öğretmenler için aşılanma oranının yüzde 50’yi geçtiğini ancak kent merkezindeki oranın düşük olmasının kendilerini de şaşırttığını söyledi.

Valilik, Eğitim Sen’i ilk kez bir kampanyaya dahil etti

Koronavirüs salgını başladığından beri Diyarbakır Tabip Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası ve Eğitim Sen gibi kurumları toplantı, etkinlik ve kampanyalara dahil etmeyen Diyarbakır Valiliği’nin, ilk kez öğretmenlere yönelik aşı kampanyasına Eğitim Sen’i dahil etmesi dikkat çekti. Diyarbakır Öğretmenevi’nde aşı uygulama noktaları açan valilik ve il sağlık müdürlüğünün kampanyasına Eğitim Sen, Eğitim Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen sendikalarının da temsilcileri katıldı. Diyarbakır’da öğretmenlerin aşılanma oranının çok düşük olması nedeniyle yapılan etkinlikte Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da hazır bulundu.

“Öğretmenlerde aşılanma oranı yüzde 32, topluma rehber olmaları gerekir”

Vali Karaloğlu, Türkiye’de ciddi bir aşı seferberliği başlatıldığını, Sağlık Bakanlığı ile sağlık çalışanlarının, 18 yaş üzerindeki nüfusun tamamının çok kısa sürede aşılanmasında büyük çabası olduğunu söyledi. Karaloğlu, “Kentte de 1 milyon 121 bin vatandaşı aşılamayı hedefliyoruz. Maalesef Diyarbakır’da toplam aşılanması gereken nüfusta şu an yüzde 32’deyiz. Bu sayıyı mutlaka yukarıya çekmemiz lazım. Aşı problemini çözmeden Kovid-19 ile mücadeleyi tam yapabilme şansımız yok. Bunu dünya gördü. Öğretmenler Türkiye’de en erken grupta yer alıyordu. Diyarbakır’da aşılama oranına baktığımızda öğretmenlerde de yüzde 32’deyiz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve sendikaların işbirliğiyle öğretmen ve eğitim camiamız, kentteki aşılama kampanyasına bugün destek veriyor. Öğretmenlerimizin sağlığı bizim için çok değerli. Öğretmenlerimizin bu işe destek vererek topluma rehber olması çok önemlidir” diye konuştu.

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin ise öğretmenlerin aşılanma oranının bu kadar düşük olmasına şaşırdıklarını belirterek, “İlk aşı olan köy öğretmenlerinde oranın yüzde 50 olduğunu öğrendik. Kademeli olarak aşılanma programı açıldığı için istenilen rakam yakalanmadı. Ama genel olarak öğretmenlerdeki aşılanma oranının düşük olması bizi şaşırttı. Biz sendika olarak defalarca çağrılar yaptık ve öğretmenler aşılanmadan okulların açılmaması gerektiğini söyledik. Bazı arkadaşlar bedenlerinde ileride olabileceğini düşündükleri hasar ve bazıları inanç gereği aşı yaptırmak istemiyor” dedi. Akşahin, öğretmenlerin toplumun her kesimi ile temasta oldukları için mutlaka aşı olmaları gerektiğini de belirterek, “Sadece Diyarbakır’da salgın boyunca 17 emekçi arkadaşımızı kaybettik. Bu nedenle bütün öğretmen arkadaşlarımızdan gidip aşılarını olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.