Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (33): “İkili devletin ikili yargısı”

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, geçtiğimiz günlerde bir tesbitte bulundu. Buna göre, “Adalet arayışına mahkemeler cevap veremiyorsa hukuk dışı arayışlar başlar.” Bu tesbit aynı zamanda bir serzeniş gibi anlaşılabilir ki bugünkü Türkiye manzarası karşısında başkanın yanlış olduğunu söylemek de mümkün değil. Durum, Ernst Fraenkel’in “İkili Devlet” kitabında ileri sürdüğü teze çok uygun gibi görünüyor. Nazi dönemine dayanan bu teze göre ikili devlet, hukuk devleti ile hukuku yok sayarak davranabilen “tedbir (önlem) devleti”nin birlikteliğini ifade ediyor. Bu ikili yapı, biri diğerini destekleyip pekiştiren bir devlet yapısı. Türkiye’de buna uygun bir işleyiş olduğunu söylemek mümkün, hem de AYM kararları üzerinden örnekleyerek. Selahattin Demirtaş ile ilgili olarak, biri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi tarafından hukuksuz bir karar olarak tescillenmiş, diğeri ise Demirtaş’ın hak ihlaline maruz kaldığını hükme bağlayan iki kararı bulunan AYM, birincisiyle tedbir devletini, ikincisiyle hukuk devletini yansıtmakta. Aynı şekilde, OHAL KHK’ları ile ilgili kararlarında, denetlememe ve ihlal kararı vermeme boyutlarıyla tedbir devletini, OHAL KHK’larını kanunlaştıran normlardan bazılarını iptal eden kararlarıyla da hukuk devletini öne çıkarmakta. Bu örnekler, Türkiye yargısının da genel olarak sergilediği bir ikilik olarak karşımıza çıkmakta ve “adalet arayışlarına mahkemelerin cevap vermemesi” olgusuna tanıklık etmektedir. Sayın Başkan’ın bu serzenişiyle iğneyi kendisine batırmış olduğunu düşünüyor, Türkiye için çözümün ikili devletin tasfiyesine bağlı olduğunu vurgulamak istiyorum.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.