Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Begüm Başdaş ile Yollarda (20): Dilan Taşdemir ile medyada mültecilere yönelik nefret söylemi

Yollarda’nın bu bölümünde Begüm Başdaş, Türkiye medyasında mültecilere yönelik nefret söylemi, ayrımcılık ve ırkçılık üzerine Medya ve Göç Derneği Genel Koordinatörü Dilan Taşdemir ile konuştu.

Türkiye’de son on yılda yazılı ve görsel basında mültecilere yönelik dilde yaşanan değişimi ve karşılaşılan sorunları değerlendiren Taşdemir, iktidarın değişen politikalarının medyaya da yansıdığını söyledi. Mülteciler hakkında hazırlanan haberlerde, hak odaklı çalışan medya kurumlarının bile mülteci ve göçmenleri “savaştan kaçan” ya da “yoksulluk” gibi kalıp yargılara sıkıştırdığını anlatan Taşdemir, bunun ayrımcılık ve ırkçılığa dönüştüğüne dikkat çekti. Taşdemir, mülteci hakları odaklı haberciliğin geliştirilmesi gerektiğini aktardı.  

Taşdemir ayrıca, Medya ve Göç Derneği’nin Türkiye’de yaşayan mülteci ve göçmenlerin gündelik hayatta karşılaştıkları nefret söylemi ve ayrımcılığı kendi sözleri ile anlattıkları bir dijital hafıza oluşturmak üzere başlatılan Proje Sessiz (projesessiz.org) hakkında bilgi verdi.

Dilan Taşdemir, uzun yıllardır göç ve medya özelinde ulusal ve uluslararası çalışmalar yürüten bir aktivist ve sivil toplum çalışanı. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun olduktan sonra çeşitli kurumlarda muhabir olarak çalıştı, haberlerinin büyük bir çoğunluğunu ise göç ve mültecilik üzerine yaptı. Yaklaşık sekiz yıldır ulusal ve uluslararası çeşitli kurumlar için mülteci hakları, sınır politikaları, nefret söylemi ve ayrımcılık üzerine mentörlük ve eğitmenlik yapıyor. Medya ve Göç Derneği kurucularından olan Taşdemir, aynı zamanda kurumun genel koordinatörlüğünü yürütüyor. Dilan Taşdemir, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Suriçi’nde çocuk hakları alanında çalışan Rengarenk Umutlar Derneği’nin de yönetim kurulu üyesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.