Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeraltı dünyası ve organize suç örgütleri hakkındaki araştırmalarıyla tanınan Hollandalı gazeteci Peter R. de Vries uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı

Yeraltı dünyası ve organize suç örgütleri hakkındaki araştırmalarıyla uluslararası tanınırlığa kavuşan Hollandalı gazeteci Peter R. de Vries, dün (6 Temmuz) akşam saatlerinde, katıldığı televizyon programının çekildiği stüdyodan çıktıktan sonra Amsterdam’ın merkezindeki bir sokakta uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı. De Vries’ın sağlık durumu belirsizliğini koruyor.

Yeraltı dünyasındaki organize suç örgütleri üzerine çalışmalarıyla bilinen, onlarca mafya lideri ve uyuşturucu baronunun yakalanmasına ve büyük organize suç davalarının çözülmesine yardımcı olan Hollandalı gazeteci Peter R. de Vries, dün akşam Hollanda yerel saatiyle 19.30’da sokak ortasında ateşli silahla vuruldu. Televizyon programlarına sık sık katılan de Vries, son katıldığı programın stüdyosundan çıktıktan dakikalar sonra, stüdyonun bulunduğu sokakta saldırıya uğradı.

De Vries, RTL Boulevard adlı televizyon programına, 2019’da çözülmesine yardımcı olduğu bir cinayet vakasını anlatmak için çıkmıştı.

Saldırı, Peter R. de Vries Lange Leidsedwarsstraat’taki stüdyodan uzaklaşırken saat 19.30’da gerçekleştirildi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, yakın mesafeden beş el ateş edilen gazeteci başından vuruldu. Görgü tanıklarının “birkaç el” ateş edildiğini söylediğini yazan ve bir görgü tanığının “dört el” silah sesi duyduğunu belirten haberler de var.

Görgü tanıkları ayrıca saldırganı, ince yapılı, yeşil ceketli ve siyah şapkalı, beyaz tenli bir erkek olarak tarif etti.

Üç şüpheli yakalandı

Polis şimdiye kadar üç şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerden ikisi Leidschendam (Lahey Bölgesi) yakınlarındaki A4 anayolu üzerinde bir arabada, üçüncüsü ise Doğu Amsterdam’da yakalandı.

Polis şefi Frank Paauw, A4 anayolunda tutuklanan kişilerden birinin, silahlı saldırgan olabileceğini söyledi. Paauw, iki yolcunun bulunduğu araba için de “Şu andaki en büyük ipucumuz” dedi. .

Amsterdam’da yakalanan şüphelinin, olaydaki olası rolü hâlâ araştırılıyor. Öte yandan şüphelilerin kimlikleri veya muhtemel bağlantıları kamuoyuyla paylaşılmadı.

Soruşturma devam ediyor

Olayın ardından savcılık, ceza soruşturmasında en yüksek rütbeli ekip olan ve “Büyük Ölçekli Soruşturma Ekibi” denilen kıdemli personelden oluşan bir ekip kurdu.

Polis ise araştırmanın merkezine kamera görüntülerini koyduğunu bildirdi. Şef Paauw, cep telefonlarıyla veya sabit güvenlik kameralarıyla evlerinden, işyerlerinden görüntü çeken tanıklardan, bu görüntüleri polisle paylaşmasını istedi.

“Cesur gazeteciye acımasız saldırı”

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, olayın ardından yaptığı açıklamada de Vries’dan “hepimiz için ulusal bir kahraman” ve “yorulmadan adalet arayan nadir, cesur bir gazeteci” olarak bahsetti. Halsema, de Vries’ın durumunun hâlâ kritik olduğunu söyledi ve güncel sağlık durumu hakkında başka bir bilgi vermedi.

Halsema, de Vries’a yapılan bu saldırının “acımasız ve kalpsiz” olduğunu söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Lahey’de terörle mücadele yetkilileri ve polisle görüştükten sonra bir basın toplantısı düzenledi. Rutte, saldırıyı “şok edici ve anlaşılmaz” olarak nitelendirdi. Ardından saldırının, “cesur bir gazeteciye ve dolayısıyla Hollanda demokrasisi için çok önemli olan özgür gazeteciliğe, basın özgürlüğüne yöneltildiğini” sözlerine ekledi.

Kral Willem-Alexander ve Kraliçe Maxima, “Gazeteciler önemli işlerini tehdit edilmeden ve özgürce yapabilmeli” dedi. Kral Willem-Alexander, saldırıyı duyduğunda çok üzüldüğünü ve saldırının, “gazeteciliğe ve hukukun üstünlüğüne karşı bir saldırı” olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Ferd Grapperhaus, de Vries’ı “adaletsizliğe karşı takdire şayan bir savaşçı, olağanüstü bir gazeteci” diyerek övdü. Hollanda Barosu da yayımladığı bildiride “Acımasız saldırı hukuk üzerinde muazzam bir etkiye yol açtı” açıklamasında bulundu.

Uluslararası tepkiler

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda “Bu korkunç suçun fail(ler)i ve planlayıcı(lar)ını adalete teslim etmek ve güvence altına almak için her şey yapılmalıdır”dedi.

Flaman Medya Bakanı Benjamin Dalle, “Bu, toplum olarak temsil ettiğimiz her şeye yönelik bir saldırı. Faillerin yakında yakalanmasını umuyoruz” diye konuştu.

Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Ivan Korcok, “demokrasinin temel taşı olarak özgür gazeteciliğe yönelik her saldırıyı” şiddetle kınadıklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Věra Jourová yaptığı açıklamada, “gazetecilerin güvenli bir şekilde çalışabilmesinin demokrasinin gerekliliği” olduğunu vurguladı.

“Üzgünüz ama şaşkın değiliz”

Saldırının ardından konuşan de Vries’ın çalışma arkadaşları ise olayı duyduklarında çok üzüldüklerini fakat şaşırmadıklarını belirtti. Gazeteci Kees van der Spek, de Vries’ın tehditler almasına rağmen polis koruması altında olmadığını çünkü kendisinin bunu istemediğini belirtti. Van der Spek, “Bazen bunun hakkında konuşuyorduk ancak Peter koruma altında olmak istemiyordu” dedi.

Emmy ödüllü gazeteci

Peter R. de Vries, 1983 yılında Hollandalı ünlü iş insanı Freddy Heineken’in kaçırılması da dahil olmak üzere çok sayıda yüksek profilli suç üzerinde çalıştı.

De Vries’ın üzerinde çalıştığı davalardan birinin sonunda, Hollanda’nın en ünlü gangsterlerinden biri olan Willem Holleeder, beş cinayete karışması nedeniyle 2019 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. De Vries’ın dava hakkında yazdığı roman daha sonra “Kidnapping Freddy Heineken (Freddy Heineken’i Kaçırmak)” adıyla sinemaya uyarlandı. Filmde başrolü Anthony Hopkins üstlendi.

De Vries, 2005 yılında Karayipler’deki Aruba Adası’nda kaybolan ABD’li genç Natalee Holloway hakkında yaptığı televizyon dizisiyle Emmy Ödülü kazanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.