Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hem Rizeli hem Marmara Üniversiteli: TMSF Başkanlığı’na Fatin Rüştü Karakaş atandı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Resmi Gazete’de bugün yayımlanan atama kararı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Kurulu Başkanlığı’na, aynı kurulun üyesi olan Fatin Rüştü Karakaş getirildi. Yine aynı karar ile Yusuf Öksüzömer de TMSF Kurulu Üyesi oldu. TMSF’nin görevden alınan başkanı Muhiddin Gülal, dört yıl önce 7 Temmuz 2017’de bu göreve atanmıştı.

TMSF’nin yeni başkanı Fatin Rüştü Karakaş, 1968’de Rize’de doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü mezunu olan Karakaş, İstanbul Üniversitesi’nden para ve banka yüksek lisans derecesi aldı. Kariyeri boyunca Şekerbank’ta çalışan Karakaş, bir süre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) kurul üyeliği görevinde bulunmuş, 2019’da da TMSF Kurul Üyeliği’ne atanmıştı.

Fatin Rüştü Karakaş

TMSF Kurulu, son atamalardan önce şu üyelerden oluşuyordu: Başkan Muhiddin Gülal, İkinci Başkan Ali Altıntaş ve üyeler Halil İbrahim Akyıldız, Fatih Sultan Mehmet Yıldırım, Fatin Rüştü Karakaş, Şeref Safa, Çiğdem Uçar.

TMSF Başkanlığı’na Fatin Rüştü Karakaş’ın atanması ile birlikte, Türkiye ekonomisinin önemli kurumlarının başındaki Marmara Üniversitesi kökenli isimlerin sayısı dörde yükseldi. İlk olarak Prof. Dr. Erişah Arıcan, yönetim kurulu başkanlığını AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yürüttüğü Türkiye Varlık Fonu’nda 12 Eylül 2018’de yönetim kurulu üyesi, 29 Ocak 2021’de de yönetim kurulu başkan vekili oldu. Profesörlüğünü Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Bankacılık Bölümü’nden alan Arıcan, 2002 yılından bu yana aynı okulun Bankacılık Bölüm Başkanı. Eylül 2015’ten bu yana da Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim Dalı Başkanı olan Arıcan, 27 Eylül 2018’den bu yana da Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı.

Prof. Dr. Erişah Arıcan’ın “tez danışmanı” olduğu Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Mart 2021’deki kararı ile Merkez Bankası Başkanı oldu. Kavcıoğlu, yüksek lisansını ve doktorasını Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’nden almıştı. Prof. Dr. Erişah Arıcan, Erdoğan’ın damadı ve müstafi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da tez danışmanıydı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer de her ne kadar İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu bir jeoloji mühendisi ise de yüksek lisansını Marmara Üniversitesi’nden, İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü’nden aldı. TÜİK Başkanlığı’na atandığı sırada ise (2 Mart 2021) bu bölümde öğretim üyesiydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.