Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putinleaks: Rusya Devlet Başkanı Putin’in 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Trump’ın kazanmasına yardımcı olmak için istihbarata yetki verdiği iddia edildi

The Guardian’ın özel haberine göre, Kremlin’den sızdırıldığı iddia edilen belgelerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, üç istihbarat kurumuna 2016 seçimlerinde eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ı desteklemek için “pratik yollar bulma” yetkisi verdiği öne sürüldü. Sızan belgelerde, üst düzey Rus yetkililerinin katılımıyla düzenlenen Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kapalı oturumunda, Trump’ın başkan olmasının, ABD’yi hem içeride hem de dışarıda zayıflatacağı ve ülkede sosyal kargaşaya neden olacağı konusunda fikir birliğine varıldığı iddia edildi.

Belgelere göre, Ulusal Güvenlik Konseyi’nin 22 Ocak 2016 tarihinde düzenlenen kapalı oturumuna Vladimir Putin, Rusya’nın o dönemdeki Başbakanı Dmitri Medvedev ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi üst düzey Rus yetkilileri katıldı. Söz konusu toplantıda, Trump’ın başkan olduğu bir ABD’de sosyal kargaşanın yaşanacağı ve ülkenin müzakere pozisyonunun zayıflayacağı tahmininde bulunuldu. 2016 seçimlerinde Trump’ın seçilmesinin Moskova’nın güvenlik stratejileri açısından daha uygun olacağı konusunda fikir birliğine varılan toplantının ardından, Putin’in imzasını taşıyan bir kararname ile Rusya’nın üç istihbarat kurumuna Trump’ı desteklemenin “pratik yollarını bulmaları” emredildi.

Toplantının düzenlendiği tarihte Trump’ın Cumhuriyetçiler’in başkan adaylığı yarışında önde olduğu belirtilirken Moskova’nın Trump’ın zaferini sağlamak için tüm imkânların kullanılması tavsiye edildi.

“Akli dengesi yerinde olmayan, aşağılık kompleksi yaşayan, dengesiz bir birey”

İlgili belgelere göre Trump, “akli dengesi yerinde olmayan, aşağılık kompleksi yaşayan, dengesiz bir birey” olarak nitelendirildi. Toplantıya katılanlarda ayrıca, Trump’ın daha önce Rusya’ya düzenlediği gayri resmi ziyaretlerin başkan seçilmesi halinde taviz elde etmek için oldukça elverişli olacağına iişkin bir kanı oluştu.

Belgelerde Moskova’nın, Trump’ın seçilmesi durumunda daha fazla kazanacağı belirtiliyor. İç politika bakımından Trump’ın seçilmesinin ABD’de bir “sosyal kargaşaya” yol açabileceği öngörülürken dış politika bakımından Trump’ın kazanması halinde Putin’in ABD ve Rusya arasındaki ikili görüşmelere daha rahat hükmedebileceği, Beyaz Saray’ın müzakere gücünü zayıflatabileceği ve Rusya’nın daha cesur dış politika girişimlerine başvurabileceği vurgulanıyor.

Rusya iddiaları reddetti

Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, ortaya atılan iddiaların “büyük bir kurgu” olduğunu söyledi.

Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Trump’ın kazanması için çeşitli faaliyetler yürüttüğüne ilişkin iddialar daha önce Putin ve üst düzey birçok Rus yetkili tarafından reddedilmişti. Kremlin’de 22 Ocak 2016’da yapılan toplantıda görüşülen konuların ekonomi ile Moldova’yı kapsadığı belirtilmişti.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.