Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (30 Temmuz 2021): Türkiye yanıyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 36, Ankara’da 34, İzmir’de 40, Adana’da 39, Antalya’da 44, Diyarbakır’da ise 40 derece. Evden tedbirli çıkmanızı tavsiye ederim. 

Sıcaklıkların Marmara Bölgesi ile Ege ve Akdeniz kıyılarında mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Meteoroloji bugün rüzgar ve fırtınaya karşı uyarıda bulunuyor. Akdeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli rüzgar bekleniyor. Devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmalarını hep olumsuz etkileyen sebepler bunlar…

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 22 bin 161 yeni vaka tespit edildi, 60 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 71 milyon 313 bin 505’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 46 kuruş, avro kuru 10 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.391 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 497 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,72 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin dış ticaret istatistikleri ile hizmet üretici fiyat endeksini ve yılın ikinci çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye’de 28-29 Temmuz günlerinde 21 ilde çıkan 63 yangının 43’ü kontrol altına alınırken devam eden 20 yangına müdahale sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yedi ilde yangının devam ettiğini duyurdu. Yangınların en büyüğü Antalya-Manavgat’taydı. Manavgat’ın yanı sıra Adana, Osmaniye, Kayseri, Mersin, Aydın ve Muğla’da da yangınlar çıktı. 

Son haberlere göre gece saatlerinde Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın geniş bir alana yayıldı. Ekipler, yangını söndürebilmek için mücadele ediyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çok sayıda ekibin yangını söndürmek için çaba sarf ettiği açıklandı. Ancak kötü hava koşullarının ekiplerin çalışmalarını engellediği bildirildi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orman yangınlarının kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu bildirdi.

Muhabirimiz Selçuk Ada, tüm gün Manavgat’tan gelişmeleri aktaracak. Medyascope’un Twitter hesabından ve web sitesinden takip edebilirsiniz. 

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na atandı. Özvar, ilk başta YÖK üyeliğine atandı, ardından başkan seçildi. Daha önceki başkan Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı’na atandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Tırnakçı görevlerinden alındı, yerine Turgay Gökdemir getirildi.

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz’ın haberine göre beraatle sonuçlandığı halde aralarında bağ bulunduğu gerekçesiyle kararları bozulan Gezi Parkı ile Çarşı Grubu davaları birleştirildi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in eşi Nermin Güneş için Zincirlikuyu Camisi’nde düzenlenecek cenaze törenine katılacak. Kılıçdaroğlu, CHP Teknesi’nde balıkçı reisleri ve kooperatif başkanları ile buluşacak.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 2 Ocak günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu’nun görevden alınmasının ardından da devam ediyor. Akademisyenler bugün de bir araya gelerek rektörlük binasına sırtlarını dönecekler. 

Kısaca düne bakalım:

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tarikat evinde askeri üniformasının üzerine cübbe giyen Tuğamiral Mehmet Sarı’nın yürütülen soruşturma sonucu görevden alındığını açıkladı. Sarı’nın disiplin soruşturması ise devam ediyor.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), “Afganistan ile anlaşmaya varılması halinde ülkede muharip görevde bulunulmayacağını ve meşru müdafaa dışında operasyonel bir görev yapılmayacağını” açıkladı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, toplu ulaşımda kullanılan elektronik bilet fiyatlarına yüzde 15 zam yapıldı. Uygulamaya konulan yüzde 15’lik zamla 3,50 TL olan tam elektronik bilet 4,025 TL’ye, 1,70 TL olan öğrenci bileti ise 1,95 TL’ye çıktı. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

A Milli Kadın Voleybol takımımız, Tokyo 2020’deki üçüncü maçında dün Amerika Birleşik Devletleri’ne 3-2 mağlup oldu. 

Öte yandan UEFA Avrupa Konferans Ligi 2. ön eleme turu rövanş maçında Petrocub ile karşılaşan Sivasspor, rakibini 1-0 mağlup etti. Bu skorla rakibini eleyen Sivasspor, UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde adını 3. tura yazdırdı. Temsilcimizin bu turdaki rakibi ise Gürcistan’ın Dinamo Batum takımı oldu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said, geçen hafta Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden almış, meclisin tüm yetkilerini 30 gün dondurmuştu. Said, üst düzey yetkilileri görevden almaya devam ediyor. Devlet Televizyonu Genel Müdürü Lesad Dahiş, Kays Said tarafından görevden alındı. 

İsrail hükümeti, Delta varyantı vakaları nedeniyle 60 yaş üzerine üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısı yapma kararı aldı.

Fransa’da son 24 saatte 25 bin yeni vaka tespit edildi. Ülkede toplam vaka sayısı 6 milyonu geçti. Hatırlatmakta yarar var: Fransa’da aşı pasaportu geçtiğimiz günlerde meclisten geçmişti. 

Bugün Medyascope’ta saat 14.30’da “Hakkı Özdal ve Bahadır Özgür ile İki Satır”, saat 17.00’de “Ankara Gündemi” programları var. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.