Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye beş gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor: Avrupa Birliği üç yangın söndürme uçağı gönderecek

Türkiye, beş gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre 117 orman yangınının 111’i kontrol altına alındı. Antalya’nın Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerinde iki, Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz ve Milas ilçelerinde de üç ve Tunceli’nin Hozat ilçesinde bir tane olmak üzere toplam altı yangın devam ediyor. Antalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınında bir çift evinde ölü bulundu. Böylece bugüne kadar sekiz kişi yangınlar nedeniyle hayatını kaybetti. Yangının vurduğu bölgelerde yaşayanlar evlerini boşaltmak zorunda kaldı, hayvanlar can verdi, tarım alanları yok oldu. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’nin AB Sivil Koruma Mekanizması’nı harekete geçirmesi üzerine Hırvatistan’dan bir, İspanya’dan iki yangın söndürme uçağının Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

Türkiye’de son günlerde çıkan yangınlardan en büyüğü Antalya-Manavgat’taydı. Manavgat’ın yanı sıra Adana, Osmaniye, Mersin, Muğla ve Aydın’da ormanlık alanlarda yangın çıktı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, son beş günde 117 yangının 111’i kontrol altına alındı, üç ilde altı yangın devam ediyor. Pakdemirli an itibariyle devam eden yangınlara, “13 uçak, 9 İHA, 45 helikopter, bir insansız helikopter, 708 arazöz ve su tankeri, 120 iş makinası ve 4 bin 800 personel ile müdahale edildiğini” söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Osmaniye’de orman yangınlarından etkilenen alanların “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini açıkladı. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Erdoğan, “Milletimizin yaralarını sarmak, zararını karşılamak, imkanlarını öncekinden de iyi hale getirmek için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.

Orman yangınlarının çıktığı bölgelere giden Erdoğan, Manavgat’ta açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Yangından etkilenen bölgelerde acil ihtiyaçları karşılamak için 50 milyon lira ödenek gönderilmiştir. Yanan ve hasar gören evlere ayrıca kira yardımı yapılacak. Tarım, hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak” diye konuştu.

Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan’ın, yangınları kontrol altına almak için destek vereceğini de açıklayan Erdoğan, “Rusya’dan, Ukrayna’dan aldığımız uçaklar var. Azerbaycan da amfibik uçağını gönderecek. Bununla birlikte altı-yedi uçak olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Manavgat’ın ardından Marmaris’te yangından etkilenen bölgeleri havadan inceledi. Marmaris’te yangın söndürme ekiplerine yardım amacıyla su taşırken hayatını kaybeden Şahin Akdemir’in ailesine taziye dileklerinde bulunan Erdoğan, akşam saatlerinde Siteler Mahallesi’ndeki öğretmenevinin önünde bekleyen vatandaşlara seslendi:

45 helikopterimiz de noktasal söndürmeyi gerçekleştiriyor ve bu 45 helikopterimiz, bunlar da burada yoğun bir çalışmanın içerisindeler. Dokuz insansız hava aracımızla etkin bir şekilde sahadayız. Bizi en çok can kayıpları üzüyor. Antalya’da vefat eden iki ormancımıza, üç vatandaşımıza ve Muğlamızda vefat eden bir vatandaşımıza, Şahin’imize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletim şundan emin olsun, yanan her karış orman toprağını çok daha fazlasıyla yeniden fidanlarla buluşturacak, orman varlığımıza tekrar kazandıracağız.

“Ciğerimizi yakanın ciğerini sökmek boynumuzun borcudur. Şayet böyle bir irtibat tespit edersek ki, şimdiden bazı emarelere ulaşıldı, sonu nereye giderse gitsin takip edecek, gereğini yapacağız” diyen Erdoğan konuşmasının ardından kendisini dinleyen vatandaşa çay dağıttı.

İl il orman yangınları

1 – ANTALYA

Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde çarşamba (28 Temmuz) günü ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın kısa sürede şehir merkezine kadar ulaştı, evler boşaltıldı. Çoğu ev kül oldu, hayvanlar kurtarılamadı, tarım ve sera alanları zarar gördü. Bazı bölgelerde elektrik kesildi. Bölgeden gelen görüntülerde, gökyüzünün kırmızıya büründüğü görüldü. Yangın, kentin bazı kesimlerinde devam ediyor. Yangın söndürülmeye çalışılıyor ancak kötü hava koşulları ekiplerin çalışmasını engelliyor.

  • Manavgat

Manavgat’ta çarşamba günü aynı anda dört farklı noktada yangın çıkmıştı. Beş gündür devam eden yangın, bazı bölgelerde kontrol altına alınsa da bölge bölge devam ediyor. Çarşamba günü şehir merkezine sıçrayan yangın, şu anda ormanlık alanda sürüyor. Yangın nedeniyle Manavgat’ta yedi kişi yaşamını yitirdi. Beş kişiden ikisi, orman yangını söndürme çalışmasına katılan işçiydi. Aynı bölgede yaralı bulunan iki işçi ise tedavi altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayatını kaybeden işçilerle ilgili Twitter hesabından, “Yangına müdahale eden iki kahraman kardeşimizi Antalya’da şehit verdik. Acımız çok büyük. Mekanları cennet olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabır diliyorum. Başımız sağ olsun” paylaşımında bulundu.Orman Genel Müdürlüğü de hayatını kaybeden işçilerinin adlaının Erdal Tokva ve Yaşar Cinbaş olduğunu duyurdu.

Orman yangınında görevli ekipler ile vatandaşlara içme suyu taşıyan 41 yaşındaki Yusuf Demirli ise Ilıca Mahallesi’nde fenalaştı ve kalp krizi geçirdi. İlk müdahaleyi yoldan geçen bir sağlık çalışanı yapsa da Demirli, ambulansla hastaneye kaldırıldığı sırada hayatını yitirdi.

Çıkan yangın kısa sürede bölgeyi sarınca ilçeye bağlı mahallelerde oturanlar evlerini tahliye etmek zorunda kaldı. 30 Temmuz akşamı Gebece Mahallesi’nde süren yangın, rüzgârın etkisiyle Ahmetler Mahallesi’ne doğru ilerledi. Yangın yerleşim alanlarına yaklaşınca mahalle boşaltıldı.

Pek çok ev kül oldu, hayvanların cansız bedenine ulaşıldı, tarım ve sera arazileri çıkan yangın nedeniyle zarar gördü.

Yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan hâlâ devam ediyor ancak yoğun rüzgar ekiplerin ve ekiplere destek verenlerin çalışmasını engelliyor. Anadolu Ajansı’nın aktardıklarına göre vatandaşlar da kendi imkanlarıyla söndürme çalışmalarına destek veriyor. Türkiye’nin farklı illerinden gelen yangın söndürme ekipleri de alevlerin bir an önce kontrol altına alınması için gece boyunca mücadelesini sürdürdü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ana kadar yangından etkilenen 410 kişiden 400’ünün hastanede tedavileri tamamlanarak taburcu edildiğini, 10 kişinin ise hastanede tedavi gördüğünü açıkladı:

  • Akseki

Manavgat’ta çıkan yangın kısa sürede Akseki’ye sıçradı. Rüzgarın etkisiyle Kepezbeleni Mahallesi’nde büyüyen yangına karadan ve havadan müdahale ediliyor. Anadolu Ajansı’na konuşan Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, Kepezbeleni Mahallesi’nde çıkan yangının Kepez, Hocaköy, Güneykaya ilçeleri için de risk oluşturduğunu belirtti. Kaymakam Hülür, Kepez ve Hocaköy’deki yangınları sabaha karşı kontrol altına aldıklarını, yangınların Güneykaya Mahallesi’ne yönelik bir tehdit oluşturduğunu ve yangının yayılmaması için havadan ve karadan müdahaleye devam edildiğini söyledi.

  • Gazipaşa

Gazipaşa’da perşembe akşamı (29 Temmuz) dört farklı bölgede aynı anda çıkan orman yangını kısa sürede yayılmıştı. Rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan orman yangınına helikopterler ve itfaiye araçları ile müdahale edildi ve yangın kontrol altına alındı.

  • Alanya

Alanya’nın Yeniköy Mahallesi’nde geçen perşembe günü (29 Temmuz) çıkan orman yangını kontrol altına alınmıştı. Gündoğmuş’ta çıkan yangın Alanya’ya sıçradı. Bayır ve Güzelbağ mahallelerinde yaşayanlar, evlerini tahliye etmek zorunda kaldı. Alanya’nın Bayır ve Güzelbağ mahalleleri tahliye edildi. Ekipler, yangının Gündoğmuş’un Balkaya Mahallesi’ne de sıçramaması için söndürme çalışması yürütüyor.

2 – MUĞLA

Muğla’nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçelerinde cuma günü (29 Temmuz) ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler kısa sürede şehir merkezine kadar indi. Vatandaşlar evlerinden çıkmak ya da kaldıkları otellerden tahliye edilmek zorunda kaldı. Dün ise (31 Temmuz) Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesi’nde yangın çıktı. Yangın söndürme çalışmaları hâlâ devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Marmaris ve Bodrum’daki orman yangınlarından 160 kişi etkilendi. 159 hastamızın tedavilerini tamamladık, taburcu oldular. Bir hastamız yanık tedavisi için İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Bilindiği gibi, ilk gün Marmaris’te bir can kaybımız olmuştu” dedi.

  • Marmaris

Marmaris’teki ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallerine bölgeye yayılan yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Yangını kontrol altına almak için bölgeye sevk edilen 12 adet helikopter ve üç adet uçak ile yangına havadan müdahale ediliyor. Büyükşehir belediyeleri, itfaiye, arama kurtarma ekipleri ve vatandaşların da destek olduğu Marmaris’teki yangın söndürme çalışmalarına, Azerbaycan’dan gelen 100 kişilik grup da katılıyor.

Marmaris’te çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Şahin Akdemir’in (25) itfaiye ekiplerine gönüllü olarak motosikleti ile su taşıdığı öğrenildi.

Marmaris’te yangını çıkardığı iddiasıyla 10 yaşlarındaki iki çocuğun ifadeleri alındı. Pedagog eşliğinde alınan ifadelerde çocukların, “Kitap yakıyorduk, alev çoğaldı. Kola şişesine su doldurup söndürmek istedik. Sönmedi. Biz de kaçtık” dediği öğrenildi.

  • Bodrum

Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum’un Kumbahçe bölgesindeki makilik ve ormanlık alanda nedeni henüz belirlenemeyen bir sebepten ötürü yangın çıktı. Rüzgârın etkisiyle geniş bir bölgeye yayılan yangına itfaiye ekipleri tarafından müdahale edildiği aktarıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Bodrum’daki yangının kontrol altına alındığı söyledi ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

29 Temmuz’da Milas-Meşelik Köyü yakınlarında başlayan orman yangını rüzgârın etkisiyle hızla büyüdü ve turistik otellerin bulunduğu Güvercinlik bölgesine doğru yöneldi. Bölgede bulunan “Titanic Deluxe Bodrum Hotel” önlem amaçlı olarak tahliye edildi, otel müşterileri ve çalışanları deniz yoluyla güvenli alana gönderildi. Bodrum’da çıkan yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları başlatıldı.

  • Milas

Milas’ın Kuyucak ve Güvercinlik mahallerinde 29 Temmuz’da çıkan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale edildi. Kontrol altına alınan yangında, 80 hektarlık alan zarar gördü. Soğutma çalışmalarına başlatılan bölgede, herhangi bir ev ya da otel zarar görmedi.

Milas’ın Aydınlıkevleri Mahallesi’nde başlayan yangında, Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri kundaklama şüphesi ile çalışma başlattı. Ekiplerin yaptığı araştırmanın ardından şüpheli V.B. gözaltına alındı. Sakarya’dan Milas’a geldiği belirlenen V.B., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve nöbetçi sulh ceza hâkimliği tarafından tutuklandı.

  • Fethiye

Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesi’ndeki ormanlık alanda nedeni henüz belirlenemeyen bir sebepten yangın çıktı. Bölgeye karadan müdahale eden itfaiye ekipleri, yangını kontrol altına aldı. Birçok vatandaş da yangın söndürme ekiplerine destek verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamasında, “Muğla’nın Fethiye ilçesindeki yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor” dedi.

  • Köyceğiz

Köyceğiz’in Ağla Mahallesi’nde perşembe günü (28 Temmuz) ormanlık alanda başlayan ve kısa süre içerisinde geniş bir alana yayılan orman yangınının da kontrol altına alınması için karadan ve havadan müdahaleler devam ediyor.

3- HATAY

Hatay’ın Antakya İlçesi’nde de dün (31 Temmuz) ormanlık alanda yangın çıktı. Habib-i Neccar Dağı eteklerinde çıkan yangın, rüzgârın etkisiyle bölgedeki bazı evlere sıçradı. Orman İşletme Şefliği ve itfaiye ekiplerinin yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Samandağ’da çıkan orman yangını ise havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının yapıldığı bölgede, yaklaşık 1,5 hektar ormanlık alan zarar gördü.

4- MERSİN

Mersin’de perşembe günü (29 Temmuz) çıkan yangın kontrol altına alındı. Mersin’in Boğsak mevkiinde başlayan fakat rüzgârın etkisiyle Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine ulaşan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahaleler yapıldı. İtfaiye ekiplerinin rüzgârlı havaya rağmen devam eden çalışmasına, vatandaşlar da itfaiye ekiplerine traktörleri ve ticari araçlarıyla destek olmaya çalıştı. Bazı mahalleler ise boşaltıldı.

• Silifke

Silifke’de havadan ve karadan orman yangınına müdahale edildi. Yoğun rüzgârlı hava, yangının şiddetini artırdı. Gece saatlerinde Silifkeliler evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Silifke’de çıkan iki yangının kontrol altına alındığını duyurdu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı son açıklamasında, Silifke ve Aydıncık’taki yangınlardan etkilenen 132 kişinin hastaneden taburcu edildiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.