Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Ağustos 2021): Türkiye altı gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 36, Ankara’da 34, İzmir’de 39, Adana’da 39, Antalya’da 42, Diyarbakır’da ise 40 derece. Evden tedbirli çıkmanızı tavsiye ederim. 

Sıcaklıkların Marmara Bölgesi ile Ege ve Akdeniz kıyılarında mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. 

Meteoroloji bugün rüzgar ve fırtınaya karşı uyarıda bulunuyor. Rüzgarın Doğu Akdeniz kıyılarında batı ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmalarını hep olumsuz etkileyen sebepler bunlar…

Yağışların Ordu çevreleri ile Van ve Hakkari’nin doğusunda yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji, sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. 

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 20 bin 890 yeni vaka tespit edildi, 96 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 73 milyon 408 bin 267’ye çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 46 kuruş, avro kuru 10 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.392 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın haftalık kapanışında gram altının satış fiyatı 493 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,28 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, temmuz ayına ait dış ticaret rakamlarını açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılına ilişkin güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuk istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye, geçen hafta çarşamba günü Akdeniz ve Ege’de ormanlık alanda çıkan yangınları konuşuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 28 Temmuz’dan bugüne değin çıkan 125 yangının 117’sinin tamamen söndürüldüğünü ya da kontrol altına alındığını bildirdi. Şu anda sekiz yangının devam ettiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, Mersin-Silifke, Antalya-Gazipaşa ile Kemer ve Muğla-Bodrum’da çıkan yangınların kontrol altına alındığını söyledi. Pakdemirli, Manavgat, Gündoğmuş, Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere ve Seydikemer’deki yangınların devam ettiğini belirtti. 

Muğla’nın Milas ilçesinin Beyciler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler, Çökertme, Bozalan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. HaberTürk televizyonuna konuşan Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat, “Termik santrale bir yöneliş yok. Rüzgar ters estiği için aslında denize doğru basıyor. Sabahtan itibaren hava müdahalesi başlayacak. Termik santraller her ihtimale karşı tedbirlerini alıyorlar” dedi. Tokat, gün boyu sosyal medyadan paylaşımlar yaparak havadan müdahale talep etmiş, taleplere rağmen bölgeye uçak veya helikopter gelmediğini bildirmişti. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu sabah Muğla’nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangını bölgesinde havadan ve karadan incelemede bulundu. 

Sabaha karşı, orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Azerbaycan’dan bir ekip desteğe geldi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ise, yangınlarla mücadeleye destek için Türkiye’ye üç yangın söndürme uçağı gönderileceğini bildirdi. Hırvatistan da Türkiye’ye yangın söndürme uçağı gönderecek ülkeler arasında. 

Muhabirimiz Selçuk Ada, tüm gün Manavgat’tan gelişmeleri aktaracak. Medyascope’un Twitter hesabından ve web sitesinden takip edebilirsiniz. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında video konferans üzerinden toplanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kepezbeleni, Güzelbağ, Bayır ve Takanlar mahallelerinde yangından zarar gören alanlarda incelemelerde bulunacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Marmaris İlçe Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyecek.

Dün gece Antalya’nın Alanya ilçesinde gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ Mahallesi’ndeki orman yangını tekrar başladı.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda, kadınlar üç adım atlamada Venezüelalı Yulimar Rojas, dün dünya rekoru kırarak şampiyon oldu. Ülkesinin tarihinde olimpiyat altın madalyası kazanan ilk kadın sporcu olarak tarihe geçen Rojas, ilk hakkında 15.41 atlayarak olimpiyat rekorunu ele geçirdi. Venezüelalı atlet, son atlayışında 15.67’ye ulaşarak dünya rekorunu 17 santimetre geliştirmeyi başardı. 

Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda, erkekler 100 metre yarışını İtalyan Lamont Marcell Jacobs kazandı. İtalyan atlet, 9.80’lik derecesiyle altın madalyaya uzandı. Jacobs, bu derecesiyle yeni Avrupa rekorunu da kırdı. 26 yaşındaki atlet, böylelikle İtalya’ya sprintteki ilk altın madalyasını da getirmiş oldu.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın basketbol turnuvasında grup aşaması tamamlandı ve çeyrek final kuraları da çekildi. Buna göre olimpiyatların çeyrek final eşleşmeleri şöyle:

ABD – İspanya

Slovenya – Almanya

Fransa – İtalya

Avustralya – Arjantin 

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda B Grubu’nda çeyrek finale çıkmayı garantileyen A Milli Kadın Voleybol Takımı, bugün Rusya Olimpiyat Komitesi ile oynayacağı karşılaşmayla grup mücadelesini tamamlayacak. Mücadele, Türkiye saati ile 08.20’de başlayacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ile telefonda görüştü. Görüşmede Türkiye-Gürcistan ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. Türkiye-Gürcistan stratejik ortaklığının böyle günlerde daha anlamlı hale geldiğini belirten Erdoğan, Gürcistan’ı bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak gördüklerini ifade etti.

Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile de telefonda görüştü. Erdoğan, Etiyopya’nın huzur ve istikrarına büyük önem atfettiklerini belirterek, Türkiye’nin Etiyopya’ya her türlü desteği sağlamaya devam edeceğini dile getirdi.

Yunanistan’ın Mora Yarımadası’ndaki Ahaia bölgesinde iki gün önce çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Yunanistan, Türkiye’ye itfaiye uçağı göndermeye hazır olduklarını ancak buna olumlu bir yanıt alamadıklarını belirtti.

Afganistan’da Taliban, ülkenin güney ve batısındaki üç büyük kenti kuşattı. Taliban güçlerinin Herat, Leşkergah ve Kandahar şehirlerinin bazı kesimlerini ele geçirdiği belirtildi.

Myanmar’da askeri darbeyle idareye el koyan Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing, olağanüstü hal hükümlerinin Ağustos 2023’e kadar süreceğini açıkladı. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.