Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki bin aile hekimi, çalışma şartlarını ağırlaştıran yeni yönetmeliği protesto etmek için istifa etmeyi planlıyor – AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün: “Motivasyonumuz zaten düşükken böyle bir yönetmelik sahayı tamamen darmadağın etti”

Aile hekimlerinin çalışma şartlarını belirleyen ve 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”, çalışma şartlarını ağırlaştıran pek çok hüküm içeriyor. Yönetmeliğin geri çekilmesini isteyen ve bunun için eylem planı hazırlayan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün ile yönetmeliği ve eylem planının detayları konuştuk. 

“Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği“, 30 Haziran’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının bulunduğu kararla Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren yönetmelik, aile hekimlerinin çalışma koşullarını zorlaştıran pek çok hükme yer veriyor.

Yönetmeliğe göre basına üç kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyebilir. Beş kez ihtar uygulanan, toplam 150 ihtar puanına ulaşan aile hekiminin sözleşmesinin yenilenip yenilenmeyeceğine ise il sağlık müdürlüğünün oluşturduğu komisyon karar verecek. Yönetmelik, koronavirüs aşısının uygulanmaya devam ettiği bu dönemde Hasta Yönetim Platformu’nun (HYP) üzerinden hastalarının yüzde 40’nı takip etmeyen aile hekimlerinin maaşından yaklaşık yüzde 10 kesinti yapılmasını da öngörüyor. 

AHEF ise yönetmelik konusunda Sağlık Bakanlığı’na sundukları raporların göz ardı edilmesinden dolayı eylem takvimi oluşturdu. AHEF’in internet sitesinde yer alan eylem planına göre 16 Ağustos ve 27 Ağustos’ta bir gün iş bırakma eylemi düzenlenecek. Eylem kapsamında bin 590 aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının istifa dilekçesi vereceği, bin 883 aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının ise söz konusu iki gün iş bırakacağı belirtildi. Sayıların günden güne arttığının altını çizen AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, “30 Haziran’da yayımlanan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ ciddi bir çöküntü yarattı. Hak kayıplarına, ceza dayatmalarına ve gelir kayıplarına neden oluyor, cebimize elini uzatan bir yönetmelik. Salgın döneminde motivasyonumuz zaten düşükken böyle bir yönetmelik sahayı tamamen darmadağın etti” dedi.

Yönetmeliğin büyük bir adaletsizlik ve haksızlık olduğunu düşündüklerini anlatan Güntürkün şöyle devam etti: “Şunu da belirtmek isterim, biz 17 ayda hiçbir ek ödeme almadık. Üç ay şartlı ek ödeme verildi. Federasyon olarak ek ödemelerin şarta bağlanmasına karşı çıktık. Aşılamaların çok büyük bir kısmı aile sağlığı merkezlerinde yapılıyor. Buna rağmen hastanelerdeki doktor ve hemşire arkadaşlarımıza şart olmaksızın verilen aşıyla ilgili ek ödeme bizlerde şarta bağlandı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.