Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Ağustos 2021): Yangınlar söndürülemiyor 

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 35, Ankara’da 36, İzmir’de 38, Adana’da 38, Diyarbakır’da ise 41 derece. Orman yangınlarının devam ettiği Antalya’da sıcaklık 43, Muğla’da ise 41 derece olacak.

Sıcaklıkların Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı ve Batı Karadeniz’de mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. 

Rüzgarın Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyıları ile Doğu Akdeniz’in iç ve yüksek kesimlerinde yer yer kuvvetlice esmesi bekleniyor.

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 24 bin 832 yeni vaka tespit edildi, 126 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 74 milyon 88 bin 771’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 41 kuruş, avro kuru 9 lira 99 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.408 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 490 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 72,43 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılına ilişkin yıllık sanayi ürün istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye, geçen çarşamba (28 Temmuz) gününden beri Akdeniz ve Ege’de ormanlık alanlarda çıkan yangınları konuşuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Yangınlarda 16 uçak, dokuz İHA, 51 helikopter, bir insansız hava helikopteri, 805 tanker, 155 iş makinesi, yaklaşık 5 bin 200 personel mücadele ediyor” dedi. Pakdemirli’nin paylaşımlarına göre 32 ilde 152 yangın kontrol altına alındı. Antalya, Muğla, Isparta, Denizli, Balıkesir ve Manisa’da yangının devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Resmi açıklamalara göre son sekiz günde 163 adet orman yangınının 152’si kontrol altına alındı.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Twitter hesabından Delikyol’daki yangınla ilgili son durumu paylaştı. Oktay, “Turgut Mahallesi Delikyol mevkiine akşamüstü gelmiştim. Müdahale edilmesi yönünde görüşmelerimiz olmuştu. Ancak maalesef müdahale edilmedi. Vatandaş kendi canını hiçe sayarak kendi ormanını, kendi doğasını, kendi toprağını korumak için yukarı tırmanıyor” dedi. 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise alevlerin termik santrale kadar ulaştığını, bölgeye helikopter ile müdahale edilmesi gerektiğini yazdı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangın ve sel felaketleri sebebiyle, 5-13 Ağustos olarak belirlenen YKS 2021 tercih tarihlerinin 20 Ağustos’a uzatıldığını bildirdi.

Erdoğan bugün Anıtkabir’i ziyaret edecek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Yüksek Askeri Şûra Toplantısı’na katılacak.

Kısaca düne bakalım. 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yılın şubat ayında Fransız uyruklu öğretim üyelerine, Türkiye’deki üniversitelerde eğitim verebilmeleri için B2 düzeyinde Türkçe bilme zorunluluğu getirmişti. Bu şartı sağlayamayan dört Fransız öğretim görevlisi Galatasaray Üniversitesi’nden ayrıldı. İki öğretim görevlisi ise eylül ayına kadar Türkçe B2 belgesi almaya çalışacak.

Konya’nın Meram ilçesindeki silahlı saldırıda aynı aileden yedi kişinin öldürülmesine ilişkin adliyeye sevk edilen 14 şüpheliden 10’u tutuklandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin‘in özel hat üzerinden televizyon yöneticilerini tehdit ettiği öne sürüldü. Medyascope Ankara muhabiri Özgür Özdemir’e konuşan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, Şahin’in televizyon yöneticilerine “Yangın görüntülerini vermeye devam ederseniz size ceza keseceğiz” mesajı verdiğini söyledi. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

A Milli Kadın Voleybol Takımı, bugün Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları çeyrek final karşılaşmasında Güney Kore ile karşı karşıya geldi. Filenin Sultanları, büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmada rakibine setlerde 3-2 mağlup olarak Tokyo 2020’ye çeyrek finalde veda etti.

Milli cimnastikçi Ferhat Arıcan, dün paralel bar finalinde 15.633’lük derecesiyle üçüncü olarak Türkiye adına olimpiyat tarihinde madalya kazanan ilk cimnastikçi oldu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Koronavirüs salgınına karşı aşı üreten BioNTech ve Moderna, Avrupa Birliği’ne sattığı aşılara zam yaptı. 

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda dün (3 Ağustos) kadınlar 200 metre yarışında koşması beklenen Kristina Timanovskaya, kendini pist yerine diplomatik bir krizin ortasında buldu. Belaruslu genç atlet Timanovskaya, milli takım koçlarını eleştirdiği için zorla ülkesine götürülmek istendi. Belarus’a dönmeyi reddeden atlet, Polonya’dan sığınma talep etti. Polonya’dan vize alan genç atlet, bu sabah bu ülkeye uçabilmek için Tokyo havalimanına gitti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.