Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bankaların işlemlerden alacağı ücretler yeniden düzenlendi: ATM’lerden para gönderme ücretine zam getirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ticari kredi kullanımı nedeniyle banka ve finansman kuruluşlarının aldığı ücretlere ve bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin düzenlemeler yaptı. TCMB’nin işlem ücretlerine dair yaptığı düzenlemeler bugün (9 Ağustos) Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelere göre EFT işlemlerinin ATM’den yapılması halinde bin liranın altındaki işlemlerden alınan ücret 2 liradan 4 liraya, bin liranın üzerindeki işlemlerden alınan ücret ise 8 liraya yükseltildi.

Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemelere göre proje, satın alım ve birleşme, özelleştirme, yapılandırılmış finansman ile bunların refinansmanı için özel kredi sözleşmeleri veya genel kredi sözleşmesine ek sözleşme ve protokoller kapsamında kullandırılan krediler karşılığında alınan ücretler, ticari krediler kategorisi kapsamında değerlendirilmeyecek.

Ekspertiz ücretlerini üçüncü kişiler ödeyecek

Merkez Bankası’nın getirdiği bir başka düzenlemeyle, kredinin tahsisinden kapatılmasına kadar geçen süre içinde yapılacak taşınır ve taşınmazlara ilişkin rehin ve ipotek tesisleri ile ekspertiz işlemlerinden alınabilecek ücret, bankalar tarafından üçüncü kişilere ödenen tutarın yüzde 15 fazlasını geçemeyecek.

Yurtdışında ihraç edilmiş kart işlem ücretleri yüzde 1,60’dan yüzde 1,90’a yükseltildi

“Üye işyeri ücretleri” başlıklı 20. maddesinde yapılan değişikliğe göre, yurtdışında ihraç edilmiş kartların kullanıldığı işlemlerde, işlem tutarının üye işyerinin serbest kullanımına ertesi gün aktarılması halinde, uygulanacak azami üye işyeri ücreti de yüzde 1,60’dan yüzde 1,90’a yükseltildi.

EFT işlemlerinden alınacak ücret işlem tutarının bin TL ve altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 TL’yi, ATM’den yapılan işlemlerde 2 TL’den 4 TL’ye, diğer kanallar ile yapılan işlem ücretleri ise 5 TL’den 8 TL’ye yükseltildi.  

Resmî Gazete’nin aynı sayısında yer alan bir başka değişikliğe göre ise Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Tebliğ’in yer alan “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliğini” tanımı “Finansal Kurumlar Birliğini” olarak değiştirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.