Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’in en büyük ticaret şirketi Alibaba cinsel taciz iddiası ile sarsılıyor

Çin’in en büyük çevrimiçi ticaret şirketi Alibaba’da çalışan bir kadın, yöneticisinin ve bir müşterisinin kendisine cinsel saldırıda bulunduğuna dair 11 sayfalık yazılı bir açıklamada bulundu. Alibaba Group Holding ise bugün (9 Ağustos) cinsel saldırıyla suçlanan yöneticisini kovduğunu açıkladı ve cinsel tacizi önlemeye yönelik politikalar geliştireceğini vaat etti. Fakat şirket, olay kamuoyuna yansıyana kadar harekete geçmediği için, Çin devlet medyası da dahil olmak üzere, çeşitli kişi ve kurumlar tarafından eleştirilmeye devam ediyor.  

Alibaba’da çalışan bir kadın, geçen cumartesi günü (7 Ağustos) çevrimiçi olarak yayınladığı 11 sayfalık yazılı bir açıklamada, yöneticisinin ve bir müşterisinin kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu anlattı. Kadın, maruz kaldığı saldırıyı üst birimlerine bildirdiğini ancak insan kaynakları dahil hiçbir birimin konuyu ciddiye almadığını söyledi.

Kimliği açıklanmayan kadın çalışan, 27 Temmuz’da yöneticisinin ve bir müşterisinin, Şandong eyaletinin Jinan şehrindeki iş seyahatleri sırasında kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu söyledi. Kadının iddialarına göre, müdürü onu, bir müşteriyle görüşmesi için şirketin Hangzhou’daki merkezinden yaklaşık 900 kilometre uzaktaki Jinan şehrine gitmeye zorladı.

Müşteriyle görüşülen akşam yemeği sırasında yöneticisinin kendisini alkol almaya zorladığını belirten kadın, müşterinin kendisini taciz ederken müdürün göz yumduğunu öne sürdü. Kadın çalışan, yemek bittikten sonra gecenin devamında müdürünün birkaç kez odasına girmek istediğini söyledi. Kadın ayrıca, yemek sonrası herkes odalarına çekildiğinde, müdürünün odasına dört kere geldiğini gösteren güvenlik kamerası görüntülerini aldığını da belirtti.

Kadın çalışan, yaşananların ardından maruz kaldığı cinsel saldırıyı insan kaynaklarına ve üst yönetime bildirdiğini ve patronunun kovulmasını istediğini aktardı. İddialara göre kadının talebi, insan kaynakları tarafından kabul edildi ancak cinsel saldırı faili patron kovulmadı. Kendisine saldıran müdürünün makamından ayrılmadığını gören kadın, yaşadıklarını yazılı olarak açıkladı.

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından şirketin İcra Kurulu Başkanı Daniel Zhang, kadının iddiaları sonrasında şirketin polisle işbirliği yaptığını duyurdu. Zhang cinsel saldırı faili müdürün işine son verildiğini ve kendisinin yeniden işe alınması gibi bir durumun olmayacağını açıkladı.

Kendisini “şoke olmuş, utanmış ve öfkeli” hissettiğini söyleyen Zhang, “Bu olay tüm Alibaba çalışanları için bir aşağılamadır. Alibaba’daki çalışma kültürünü yeniden inşa etmeli ve değişmeliyiz” dedi.

Ayrıca bugün Jinan şehrindeki bir polis birimi de cinsel saldırıya dahil olan söz konusu müşterinin soruşturma altında olduğunu bildirdi.

Alibaba, kadın çalışan yaşananlarla ilgili bazı yetkilileri bildirdikten sonra, gereken aksiyonu hızlı bir şekilde almadığı için ağır bir şekilde eleştiriliyor. Örneğin devlet medyası organlarından biri olarak bilinen Global Times Gazetesi, “Alibaba, bu eylemsizliği hakkında kamuoyunu tatmin edecek bir cevap veremedi” başlıklı bir yazı yayımladı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.