Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da bir kasaba, “açık hava sohbetlerini” UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne taşımak istiyor

İspanya’nın güneyinde yer alan ve bin 400 kişinin yaşadığı Algar kasabası, “kapı önü sohbetleri” geleneğini UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine katmak istiyor. Kasabanın Belediye Başkanı Jose Carlos Sanchez, kapı önü sohbetleri geleneğini sosyal medya ve televizyonun tehdidinden korumak istediklerini söyledi ve “Burada yaptığımız yalnızca yüz yüze görüşmek” dedi.

İspanya’nın pek çok yerinde her gece, günün bunaltıcı sıcağı hafiflerken, açık havada sandalyeler sokağa atılır ve saatlerce sohbet edilir. İspanya’nın güneyindeki Algar kasabası da bu “kapı önü sohbeti” geleneğinin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kültürel bir hazine olarak tanınmasını istiyor.

Yaklaşık bin 400 kişinin yaşadığı küçük bir kasaba olan Algar’ın Belediye Başkanı Jose Carlos Sanchez, amaçlarının bu asırlık geleneği sosyal medya tehdidinden korumak olduğunu belirtti ve “Sosyal medyanın tam tersini yapıyoruz. Burada yaptığımız yalnızca yüz yüze görüşmek” dedi.

Bu geleneğin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklenmesi için başvurduklarını duyuran Sanchez, “Bizler herkesin dışarıya sandalye atmasını ve günlük haberler hakkında ya da gündelik başka meseleler hakkında konuşmalarını istiyoruz. İnsanlar Facebook’ta gezineceklerine ya da evlerinde televizyon izleyerek zaman geçireceklerine dışarıya çıkıp sosyalleşebilir” diye konuştu.

Kasaba sakinleri başvurudan memnun

Kasaba sakinlerinin dünya mirası için yapılan başvurudan memnun olduklarını belirten Sanchez, “Şimdiye kadar herhangi bir eleştiri almadım, çok olumlu karşılandı” dedi. Öte yandan, UNESCO’nun bu başvuru hakkında alacağı kararı açıklamasının yıllar alabileceği belirtiliyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.