Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişi devam ediyor: Kunduz dahil, altı eyalet başkenti Taliban’ın kontrolünde

Taliban, Afganistan’ın kuzeyinde siyasi ve askeri bir merkez olan Kunduz eyaletini ele geçirmesinin ardından hükümet güçlerine karşı büyük bir sembolik zafer elde etti. Taliban daha önce beş eyalet başkentini daha ele geçirdiğini duyurmuştu.

Taliban’a bağlı silahlı kuvvetler, Tacikistan sınırına yakın stratejik bir şehir olmasının yanı sıra önemli bir siyasi ve askeri merkez de olan Kunduz’u ele geçirdi. Afgan güvenlik güçlerinin şehrin yakınlarında yer alan havaalanına çekilmesiyle birlikte şehir tamamen Taliban güçlerinin kontrolüne altına girdi.

Kunduz’a Taliban bayrağı asıldı.

Taliban’ın sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Düşman geride araçlarını, silahlarını ve çok sayıda teçhizat bıraktı” dedi ve Taliban’ın ilerleyişine devam edeceğini belirtti.

“Taliban, 200 metre uzakta”

Taliban dün (8 Ağustos) Saraipol eyaletinin aynı isimli başkenti Saraipol şehrini ve Tahar eyaletinin merkezi olan Talukan şehrini de ele geçirdi. Şehrin ele geçirilmesinden önce Talukan’da bulunan üst düzey yetkili, sokakta şiddetli çatışmalarının devam ettiğini belirtti ve “Taliban kuvvetleri 200 metre uzakta. Kabil’den yardım gelmemesi ve güvenlik kuvvetlerinin ana hatları tutamamaları nedeniyle şehrin düşmesi olasıdır” dedi. Yetkili, bir süre sonra şehrin tamamen Taliban’ın kontrolüne girdiğini duyurdu.

Cuma gününden (6 Ağustos) beri ele geçirilen altı eyalet başkentinden kuzeydeki Kunduz şehri, Taliban için açık ara en önemli kazanım gibi duruyor. Taliban daha önce Kunduz’a 2015 ve 2016 yıllarında girmiş ancak her iki defasında da şehirde tutunamayıp geri çekilmişti.

Yerel bir yetkili, “Kunduz şehri 8 Ağustos Pazar günü saat 10.00 itibarıyla Taliban’ın kontrolüne girmiş gözüküyor. Taliban, cuma gününden itibaren şehre yönelik saldırılarını yoğunlaştırmıştı ve an itibarıyla şehir bütünüyle Taliban’ın eline geçti” açıklamasını yaptı.

Taliban, 7 Ağustos Cumartesi günü Cüzcan eyaletinin başkenti Şibirgan’ı da ele geçirdi. Şehir, ünlü Afgan savaş ağası Abdul Raşid Dostum’un kalesi olarak biliniyordu. 6 Ağustos Cuma günü ise ülkenin güneybatı bölgesinin finansal merkezi konumundaki Zaranc şehri Taliban’ın kontrolüne girmişti.

Taliban ilk iş olarak mahkûmları serbest bıraktı

Afgan güvenlik güçleri 8 Ağustos Pazar günü aynı adı taşıyan kuzey eyaletinin başkenti Saraipol’dan çekildi. Saraipol’daki bir yerel yetkili, “Taliban 7 Ağustos Cumartesi gecesi şehre saldırmaya başladı. Saldırı birkaç yönden geldi. 8 Ağustos Pazar günü saat 9 civarında ise eyalet başkenti Taliban tarafından ele geçirdi. Taliban’ın yaptığı ilk şey hapishaneye girip mahkûmları serbest bırakmak oldu” dedi.

Saraipol şehrinin Latif adındaki bir sakini yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kentindeki durum yıkıcı vaziyette. Gece şiddetli çatışmalar yaşandı ve sabah kalktığımızda yeni bir hükümdarımız olduğunu gördük. Taliban, sabah şehri ele geçirdi ve şimdi şehirde özgürce motosikletlerine binebiliyorlar. Yerel sakinler dehşet içinde. Şehir nüfusunun yarısından fazlasının evlerini terk ettiğini söyleyebilirim. Şehrin bazı köşelerinde ara sıra silah sesleri duyuluyor.”

ABD’den Afgan ordusuna hava desteği

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer Batılı ülke askerlerinin çoğunun çekilmesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), hava gücünü kullanarak Taliban’ın ilerlemesini durdurmaya çalışıyor. Afganistan Savunma Bakanlığı, ABD’nin 7 Ağustos Cumartesi gecesi Şibirgan şehrinde kuşatılmış vaziyette olan Afgan ordusunu desteklemek için hava saldırıları başlattığını belirtti.

Afganistan Savunma Bakanlığı sözcü yardımcısı Fawad Aman, “Şibirgan şehrindeki Taliban güçleri 7 Ağustos Cumartesi günü yerel saatle 18.30’da ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir B-52 uçak tarafından hedef alındı. Taliban’ın bu saldırıda çok sayıda militanını kaybettiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Tobias Ellwood: “Perişan bir geri çekilme”

Birleşik Krallık’ın Afganistan’daki müşterek kuvvetlerinin eski komutanı General Sir Richard Barrons, “Bu çekilme kararının bizim çıkarımıza olduğunu zannetmiyorum. Ayrılma kararıyla Afganistan’ın geleceğini çok zorlaştırdık ve aynı zamanda Afrika, Körfez ve Asya’da yer alan müttefiklerimize de çok kötü bir mesaj vermiş olduk” dedi.

Richard Barrons

İngiltere ve diğer devletlere yönelik potansiyel terör tehdidine ilişkin uyarılar, Avam Kamarası Savunma Komitesi B Başkanı ve Muhafazakâr Parti Milletvekili Tobias Ellwood tarafından da dile getirildi. Ellwood, Daily Mail gazetesinde 8 Ağustos Pazar günü yayımlanan köşe yazısında geri çekilmeyi “perişan bir geri çekilme” olarak nitelendirdi.

Ellwood, “Afganistan’da oluşan yeni dinamiklerin farkına varmazsak, Afganistan yeniden bir terör devleti haline gelebilir. Unutmayalım ki 11 Eylül saldırıları Taliban’ın kontrolündeki terör devletinden kaynaklanmıştı” diye yazdı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.