Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20. yıldönümüne yaklaşırken 11 Eylül: Gizli tutulan belgeler kurbanların aileleri ile paylaşılacak

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Joe Biden yönetimi dünkü (9 Ağustos) açıklamasında, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin isteği üzerine 11 Eylül ile ilgili belgelerin yeniden gözden geçirileceğini duyurdu. 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarında hayatını kaybeden kurbanların aileleri, Biden yönetiminin bu adımını memnuniyetle karşıladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi dünkü (9 Ağustos) açıklamasında, 11 Eylül saldırılarıyla ilgili dosyaların yeniden gözden geçirileceğini duyurdu. 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarında hayatını kaybeden kurbanların aileleri, Başkan Joe Biden’den Suudi Arabistan’ın saldırıları desteklediğini kanıtlayacak belgelerin gizliliği kaldırılmadığı sürece 11 Eylül anmalarının iptal edilmesini istemişti.

Yaklaşık üç bin kişinin ölümüne neden olan New York ve Vaşington’daki 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybeden kurbanların aileleri cuma günü (6 Ağustos) bir mektup yazarak Biden’e çağrıda bulunmuştu.

Biden ise “Yönetimim, yasalar dahilinde maksimum derecede şeffaflığı sağlamaya kararlıdır” demiş ve Adalet Bakanlığı’nın 11 Eylül saldırılarıyla ilgili belgeleri yeniden gözden geçirme kararını memnuniyetle karşıladığını belirtmişti.

Yeniden incelenecek belgelerde, kurbanların ailelerinin daha önce FBI’dan yanıt talep ettiği ancak herhangi bir sonuç alamadığı bazı iddialar da gözden geçirilecek.

Öte yandan Suudi Arabistan, 11 Eylül’de düzenlenen terör saldırılarıyla hiçbir bağlantısının olmadığını açıkladı. Suudi Arabistan’ın Vaşington Büyükelçiliği, dün ABD yönetimi tarafından yapılan açıklamalarla ilgili olarak herhangi bir yorumda bulunmadı. 

11 Eylül’de hayatını kaybeden bazı kişilerin ailelerinin avukatı olan James Kreindler, kendisinin ve müvekkillerinin FBI ve Adalet Bakanlığı’nın atacağı adımlar neticesinde yıllardır aradıkları belgelere ulaşmayı umduklarını söyledi.

Diğer bir önemli nokta ise, FBI’ın 2016 yılında yürüttüğü 11 Eylül soruşturmasının bir incelemesi olan Encore Operasyonu ile ilgili belgelerin de araştırılacak olması. Encore Operasyonu, Riyad yönetiminin 11 Eylül’de düzenlenen saldırılarda yer alan hava korsanlarına sağladığı destek ile ilgiliydi.

Kurbanların aileleri ve avukatları, ABD kurumlarının yıllardır Suudi Arabistan’ın saldırganlarla bağlantılarını ortaya koyan belgelerin üzerini kapattığı konusunda şikayetçi. 

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.