Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (9): Tokyo 2020’deki unutulmaz beş an

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun ev sahipliğinde düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları, 8 Ağustos’ta düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. 1896 yılından beri düzenlenen olimpiyatlar sayısız hikayeye sahne oldu. Fakat hiçbiri seyircisiz ve bir yıl ertelemeli olarak gerçekleşmedi. Tokyo 2020 sadece bu açıdan bile oyunlar tarihinin en özel serüvenlerinden birini izleyenlere yaşattı. Medyascope Spor Editörü Doğa Üründül, geride bıraktığımız organizasyondaki unutulmaz beş anı yazdı.

5) Mutluluk gözyaşları

2008 yılında daha 13 yaşındayken, Pekin 2018 Yaz Olimpiyatları’na katılan Tom Delay, yıllardır süren madalya hasretine son verdi. 10 metre senkronize kule atlamada partneri Matty Lee ile birlikte harika bir performans gösteren İngiliz sporcu, altın madalyanın sahibi oldu. 13 yıllık beklemenin ardından, Tom Delay artık kendisine “Olimpiyat şampiyonu” diyebilir.

Altın madalya kazanan ikilinin performansı:

4) Erkekler yüksek atlamada altın madalya paylaşıldı

“İki altın madalya alabilir miyiz?” diye sordu Katarlı olimpik atlet Mutaz Essa Barshim.

Katarlı sporcu, Tokyo 2020 erkekler yüksek atlamada 2,37 metrelik atlayışı paylaştığı rakibi İtalyan atlet Gianmarco Tamberi ile göz göze geldi. Hakemler “Bu mümkün” dedi ve işte o an tarihe geçen bu fotoğraf ortaya çıktı.

İkilinin sevinci de izleyen herkesin yüzünü güldürdü:

İki sporcu da altın madalyanın sahibi olarak Tokyo 2020’yi noktaladı. İki yakın arkadaş, iki sporcu ve altın madalya basamağında iki kişi olarak tarihte yerlerini aldılar.

Erkekler yüksek atlama finali:

3) Havuzdaki düello

ABD medyasında, büyük organizasyonlarda tarihe geçen anlar için “instant classic” tabiri kullanılır. Türkçe’ye “anında klasikleşen” olarak çevirebiliriz. Havuzdaki düello da şimdiden klasikleşmiş durumda. 

Avustralyalı yüzücü Ariarne Titmus ve ABD’li yüzücü Katie Ledecky kadınlar 400 metre serbest stilde amansız bir mücadele verdi. Dördüncü ve beşinci kulvarda yarışan sporcular, 1,62 m/s hızla son 20 metreye girdi. Titmus, hızını koruyarak altın madalyanın sahibi oldu. 

Daha önce 2012 Londra ve 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda beş altın madalyanın sahibi olan Katie Ledecky için havuzda yeni bir köpekbalığı vardı. 20 yaşındaki Titmus ile 24 yaşındaki Ledecky’nin mücadelesini Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nda izlemek için sabırsızlanan milyonların olduğunu tahmin etmek zor değil.

Kadınlar 400 metre serbest stil finali:

2) Tarihin en iyi yarışı

400 metre engelli yarışı öncesi dünya rekorunu 46.70 saniye ile elinde tutan Norveçli Karsten Warholm favori olarak yarışa başladı, bitiş çizgisine ulaştığında ise herkes şaşkındı. Norveçli atlet rekorunu 45.94 saniyeye çekmişti.

İkinci Rai Benjamin 46.17 ile dünya rekoru, üçüncü Alison dos Santos 46.72 ile neredeyse dünya rekoru kıracak performansla yarışlarını sonlandırdı. Müsabakayı ikinci bitiren Rai Benjamin, “Eğer biri bana yarıştan önce 46.1 koşacaksın ve kaybedeceksin deseydi büyük ihtimal onu yere serer ve odamdan kovardım” diye ikincilikle sona eren performansını özetledi.

Karsten Warholm’un tarihe geçen performansı:

1) Simone Biles’ın artistik jimnastik kadınlar finalinden çekildiği an

Her olimpiyat beklentiyi en çok yükselten atletin performansıyla anılır, ABD’li yüzücü Michael Phelps 2004’ten 2016’ya katıldığı her oyunda kazandığı 28 madalya ile beklentileri karşılamıştır. Usain Bolt, tüm dünyanın ekran başına kilitlendiği an, “dünyanın en hızlı adamı” unvanını rekor kırarak ulaşmıştır ve artık sadece Jamaika’nın değil tüm ulusların kahramanıdır. Cimnastikte Simone Biles, Rio 2016’daki dört altın madalyalı performansından sonra Tokyo 2020’ye madalyaları toplayacağı beklentisiyle geldi.

Simone Biles’ın Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’ndaki performasından kesit:


27 Temmuz Salı günü, Ariake Jimnastik Merkezi’nde gerçekleştirilen müsabakada, kadınlar takım finalinin ilk bölümünde atlama masasına gelen Simone Biles serisini 13.766 puan ile tamamladı. Herkes şoktaydı. Biles, olimpiyat kariyerindeki en düşük puanı almıştı.

ABD Jimnastik Federasyonu, sporcunun sağlık problemi nedeniyle kadınlar takım finalinden çekildiğini açıkladı. Biles’ın yaşadığı problem aslında insanoğlunun sınırlarını zorlamasına vücudunun verdiği bir tepkiydi. 

Biles küçük yaşlardan itibaren spora başlayan jimnastikçilerde görülen sakatlık yüzünden yer hareketleri finalinden çekildi. Eski jimnastikçi ve dalış sporcusu olan Catherine Burns bu durumu, “Cimnastikte ve dalış sporlarında ‘twisties’, diğer sporlarda ise ‘yips’ denilen rahatsızlığı yaşıyor Simone Biles. Küçük yaştan beri denge sporlarıyla uğraşan atletlerde görülen bu durum, iç kulaktaki denge merkezi sporcunun havadaki hareketlerini yaparken nerede olduğuna dair sinyali beyne yanlış ulaştırır ve sporcu iniş sırasında sakatlanabilir” diyerek özetledi.

Tokyo 2020’de bireysel denge aletinde mücadele eden Biles, Çinli rakiplerine geçilerek bronz madalyada kaldı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.