Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri – ABD: Pentagon askerlere aşı zorunluluğu getiriyor, Arkansas eyaletinde sadece sekiz boş yoğun bakım yatağı kaldı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ordu mensuplarına aşı zorunluluğu getiriyor. Delta varyantının hızla yayıldığı ABD’nin Arkansas eyaletinde yalnızca sekiz yoğun bakım yatağının boş olduğu bildirildi. Avustralya’da koronavirüs vakalarını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. İngiltere’de Premier League cuma günü (13 Ağustos) başlıyor ve maçlar seyircili oynanacak. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Pentagon’dan orduda aşı zorunluluğu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon), Amerikan askerlerine aşı zorunluluğu getiriyor. Pentagon tarafından 9 Ağustos Pazartesi günü açıklanan ve Başkan Joe Biden tarafından onaylanan plan uyarınca, ordu mensuplarının 15 Eylül’den itibaren koronavirüs aşısı olmaları gerekecek.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Bu ulusu savunmak için sağlıklı ve hazır bir güce ihtiyacımız var. Savunma Bakanlığı’nın tüm askeri, sivil personelinin ve sözleşmeli personelinin yanı sıra görevleri başında bulunan askerlerin de bir an evvel aşı olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden da “Savunma Bakanı Austin’in tüm askeri personelin aşılanmasına dair mesajını kuvvetle destekliyorum. Austin ve ben, birliklerimizin mümkün olduğunca güvenli bir şekilde işlerini yapmaları için gerekli her araca sahip olmalarını istiyoruz. Bu aşılar hayat kurtaracak. Aşılar güvenli ve etkilidir. Nokta” diye konuştu.

ABD’de şu ana kadar bir milyondan fazla askere iki doz, 237 bin askere ise tek doz aşı yapıldı.

Arkansas eyaletinde sadece sekiz yoğun bakım ünitesi boş

Delta varyantının hızla yayılması, ABD’de koronavirüs vakalarını ve hastaneye yatışları son altı ayın en yüksek seviyesine çıkardı. Delta varyantı hızla yayılıyor. Arkansas Valisi Asa Hutchinson, ppazartesi günü (9 Ağustos) yaptığı açıklamada, eyalette sadece sekiz yoğun bakım ünitesi yatağının boş olduğunu söyledi. Teksas Valisi Greg Abbott da hastanelerden acil olmayan ameliyatları ertelemelerini istedi.

Reuters’ın verilerine göre, ABD genelindeki günlük koronavirüs vakaları geçen haftaya göre yüzde 35 arttı ve 100 bine ulaştı. Louisiana, Florida ve Arkansas eyaletleri en fazla vaka bildiren yerler oldu.

Arkansas Valisi Asa Hutchinson sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Hastaneye yatışlarda tek günlük en büyük artışı gördük ve önceki rekor koronavirüs vaka sayımızı geride bıraktık. Şu anda eyalette sadece sekiz yoğun bakım yatağı boş vaziyette” dedi ve eyalette yaşayanları aşılanmaya çağırdı.

Başbakan Morrison: “Avustralya’nın Noel’e sağ salim ulaşmasını istiyorum”

Avustralya’nın en büyük şehri ve beş milyon insanın yaşadığı Sidney’de altı haftadır koronavirüs kısıtlamaları uygulanıyor. Delta varyantının yayılmasıyla tetiklenen salgında vaka sayısı bir önceki güne göre 66 artarak 343 olarak bildirildi. Avustralyalı yetkililer, 10 Ağustos Salı günü Sidney’de koronavirüs tedbirlerini daha sıkı uygulama sözü verdi.

Yeni Güney Galler eyaleti yetkilileri, Sidney’deki vatandaşların evde kalmalarının zorunlu olduğu ve temel ihtiyaçların dışında sokağa çıkma yasağının olduğunu söyledi. Eyaletin Sağlık Baş Sorumlusu Kerry Chant gazetecilere verdiği demeçte, “En çok endişelendiğim şey, alışveriş merkezlerindeki kalabalık ve küçük dükkanlarda bulaşma olaylarının ortaya çıkması” diye konuştu.

Avusturalya Başbakanı Scott Morrison da ülkenin Delta varyantı ile “zorlu bir mücadele” içinde olduğunu ve 16 yaşın üzerindeki tüm Avustralyalılar’a yıl sonuna kadar en az bir doz aşı yapılacağını söyledi. Başkent Canberra’da konuşan Morrison, “Avustralya’nın Noel’e sağ salim ulaşmasını istiyorum. Noel’de herkesin sevdikleriyle bir masa etrafında bir arada olmalarını istiyorum” dedi.

Premier Lig maçlarında seyircilere rastgele test yapılacak

İngiltere Premier League’de 2021-2022 sezonu cuma günü (13 Ağustos) başlıyor. Ülke genelindeki kısıtlamaların kaldırılması, futbol müsabakalarına da yansıyacak. Ligin ilk haftalarında sıkı koronavirüs önlemleri uygulanacak ve taraftarlara rastgele test yapılacak.

Premier League yönetiminin açıklamasında, “Maça giden taraftarların NHS (Ulusal Sağlık Sistemi) uygulaması veya internet sitesi bağlantısı üzerinden iki doz aşı olduğunu ya da son 48 saat içerisinde koronavirüs testinin negatif çıktığını kanıtlaması gerekiyor” denildi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.