Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekşi Sözlük hakkında “halkın ayaklanması için daha ne olması gerekiyor” başlığı nedeniyle soruşturma başlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekşi Sözlük hakkında, “halkın ayaklanması için daha ne olması gerekiyor” başlığıyla ilgili soruşturma başlattı. Ekşi Sözlük soruşturmayı basından öğrendi, başlığı kaldırdı.

Anadolu Ajansı haberinde yer verilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında, konu başlığı ve başlık altındaki paylaşımlarda “suç ve suç unsuru içeren ifadeler bulunduğu kanaatine varıldığı” belirtildi. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan, “suç işlemeye tahrik” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlarından resen soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Medyascope’un Ekşi Sözlük’ten edindiği bilgiye göre, platformun yöneticilerine yazılı bir bildirim yapılmadı. Soruşturmayı basından öğrenen Ekşi Sözlük yetkilileri, başlığı kaldırdı.

Ekşi Sözlük’ün Twitter hesabından yapılan açıklamada başlık ve içeriklerin kullanıcılar tarafından yazıldığı hatırlatıldı, şikayetler ve oluşan hassasiyet üzerine ilgili başlıkların kapandığı belirtildi:

“Dünden bu yana tarafımıza yönlendirilmiş iftira ve yalanlarla beslenen algı çalışması ve sosyal medya linci ile alakalı açıklama yapmak isteriz. Tüm sosyal mecralarda olduğu gibi sözlük’te de başlıklar ve içerikler denetimden geçmeksizin, kullanıcılar tarafından yazılmaktadır. şikayet üzerine hukuk ekibimizce inceleme yapılmaktadır. Şikayetler ve oluşan hassasiyet üzerine ilgili başlıklar kapatılmıştır. Turkish state of israel’ başlığı, reddit isimli internet sitesinde paylaşılmış bir haritanın sözlük’e taşınması ile açılmıştır, harita sözlük yazarları tarafından üretilmiş değildir. Ayrıca moderasyon tarafından ideolojik sebeplerle silindiği iddia edilen entry’lerin bu yönde bir algı yaratmak amacıyla yazarın kendisi tarafından silindiği tespit edilmiş. Yalan, iftira ve hakaretlerle bu algı çalışmasını yürütenler hakkında tüm hukuki haklarımızı saklı tutmaktayız. ekşi sözlük, her kesimin düşüncelerini özgürce dile getirdiği bir oluşum ve öncelikli amacımız bunu koruyabilmek. hukuka aykırılık ve nefret söylemi içeren entry’leri bize https://eksisozluk.com/iletisim ya da ilgili entry’nin altında bulunan ‘…’ butonu üzerinden iletebilirsiniz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.