Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (10 Ağustos 2021): Ekşi Sözlük’e soruşturma açıldı

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Hava sıcaklığının yurdun batı ve güneyinde mevsim normallerinin 2-4 derece üzerinde, iç kesimleri ve doğusunda ise 1-3 derece altında seyretmesi bekleniyor.

Bugün İstanbul’da hava 30, Ankara’da 31, İzmir’de 35, Adana’da 37, Diyarbakır’da 37, Antalya’da 38, Muğla’da ise 36 derece olacak.

Orta ve Doğu Karadeniz’de beklenen sağanak yağışların Trabzon, Rize çevreleri ile Artvin’in kıyı kesimlerinde yer yer çok kuvvetli geçmesi bekleniyor. Batı Karadeniz’de beklenen sağanak yağışlar ise bu sabah saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli olacak. Meteoroloji, sel, su baskını, heyelan, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıyor.

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 23 bin 731 yeni vaka tespit edildi, 117 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 77 milyon 772 bin 800’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 65 kuruş, avro kuru 10 lira 16 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.432 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 483 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 68,97 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin işgücü istatistiklerini, süt ve süt ürünleri ile kümes hayvancılığı üretimi verilerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya platformu Ekşi Sözlük’te yer alan “halkın ayaklanması için daha ne olması gerekiyor” başlıklı içerik hakkında resen soruşturma başlattı. 

Geçen yıl Serkan Dindar isimli erkeğin evinde ölü bulunan Ceyda Yüksel’in davasının dördüncü duruşması bugün İzmir Adliyesi’nde yapılacak. Sanık Dindar, geçen duruşmalarda önce hiçbir şey hatırlamadığını söylemiş, sonra ise Yüksel’in intihar ettiğini ileri sürmüştü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra, en az 99 kadın erkekler tarafından katledildi. Martta 28, nisanda 16, mayısta 17, haziranda 18 kadın, temmuzda ise 20 kadın öldürüldü. En çok kadın cinayetinin sözleşmenin feshedildiği mart ayında işlenmesi dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek. Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü yarı zamanlı öğretim görevlisi ve avukat Feyzi Erçin, derslerinin engellenmesine ilişkin üniversitenin rektörlüğüne iki dava açtı

Akbelen Ormanı’nda nöbet tutan Muğla-Milas’a bağlı İkizköy sakinleri, yeniden başlayan kesimleri durdurmaya çalışıyor. Dün akşam, jandarma ormanda nöbet tutan köylüleri Muğla – Ören Karayolu’na kadar sürükledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamalarına göre ormanlık alanda çıkan yangın şu anda bölgedeki yerleşim yerlerini tehdit etmiyor. Pakdemirli, Muğla’da Köyceğiz ve Milas, Aydın’da ise Bozdoğan’daki orman yangınlarının sürdüğünü duyurdu. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sivas’ın merkez ile Zara ve İmranlı ilçelerinde esnafı ziyaret edecek.

Galatasaray Lisesi Müdürlüğü’ne Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak’ın önerisiyle Prof. Dr. Hüseyin Murat Develioğlu atandı. Galatasaray Lisesi Mezunlar Derneği ve Galatasaray Spor Kulübü üyesi Develioğlu, 1999 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görev yapıyordu.

Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

Galatasaray, 22 yaşındaki Danimarkalı stoper Victor Nelsson’u kadrosuna kattı.

Fenerbahçe Giresun’u hazırlık maçında 3-1 mağlup etti.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım

Yunanistan 10 gündür orman yangınları ile mücadele ediyor. Ülkede çıkan yangınlarda binlerce hektarlık ormanlık alan yandı, onlarca ev ve işyeri kül oldu. Ülkenin en büyük ikinci adası olan Evia’da (Eğriboz) pazar günü (8 Ağustos) binlerce kişi tahliye edildi. Meydana gelen orman yangınlarında en az 10 kişi hayatını kaybetti. Senem Görür, Evren Dede ile konuştu:

Bu arada Türkiye, Yunanistan’a, yangınların söndürülmesi için iki uçak gönderecek. 

Birleşmiş Milletler’e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, “İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda iklim değişikliğinin nedeninin insan faaliyetleri olduğu belirtilirken bundan sonra bazı iklim etkilerinden dönülemeyeceği vurgulandı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.