Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Teknoloji devi Apple’dan çocuk istismarına yönelik yeni önlem: ICloud’a yüklenen tüm fotoğraflar özel bir kontrol sisteminden geçecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli teknoloji devi Apple dünkü (9 Ağustos) açıklamasında, iCloud’a yüklenen tüm fotoğrafların çocuk istismarına dair bir iz taşıyıp taşımadığını tespit edebilmek için özel bir kontrol sisteminden geçeceğini belirtti.

Teknoloji devi Apple, çocuk istismarını önlemeye yönelik somut bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirket, öncelikle her ülkenin kendi yasalarına uygun bir fotoğraf kontrol sistemi kuracağını ve ardından iCloud’a yüklenen fotoğrafları bu sistem aracılığıyla çocuk istismarına dair bir iz taşıyıp taşımadığını görmek için tarayacağını açıkladı. Şirketin dünkü açıklamasına göre, iCloud’a otomatik olarak yüklenen fotoğraflar, özel veri tabanları ile karşılaştırılacak ve bu fotoğraflar ile çocuk istismarı görüntülerinden oluşan veri tabanları arasında benzerlik tespit edilirse, olay adli makamlara bildirilecek.

Apple, çocuk istismarına karşı atmaya hazırlandığı bu adımın ilk sinyallerini geçen hafta perşembe günü (5 Ağustos) vermiş ve Apple kullanıcılarının telefonlarını, tabletlerini ve bilgisayarlarını herhangi bir istismar türünün tespiti için tarayacağını bildirmişti.  

Apple’ın 2021 yılının sonuna doğru kullanıma sunmayı planladığı sistemde, ABD Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi başta olmak üzere çeşitli çocuk güvenliği kuruluşları tarafından hazırlanan bir veri tabanı kullanılacak. Cinsel istismara yönelik fotoğraflar içeren bu veri tabanı, her ülkenin kendi yasalarına uygun bir şekilde, iCloud’a otomatik olarak yüklenen fotoğrafları tarayacak. Eğer veri tabanındaki görseller ile cihazdaki fotoğraflar arasında benzerlik tespit edilirse, durum adli makamlara bildirilecek ve yasal süreç otomatik olarak başlayacak.

Apple’ın, çocuk istismarına karşı benzer önlemler geliştiren Facebook, Microsoft ve Google’a katılmasını memnuniyetle karşılayanlar olduğu kadar, Apple’ın yönteminin daha “istilacı” olduğunu düşünen ve eleştirenler de bulunuyor. Apple ise geliştirdiği sistemin hata oranının trilyonda bir olduğunu ve kimsenin bu özellik nedeniyle herhangi bir iftiraya maruz kalmayacağını belirtiyor.

Öte yandan bazı kişiler, hükümetlerin yalnızca iCloud’daki fotoğrafları değil, başka materyalleri de kontrol edebilmek üzere, Apple’ı sistemi genişletmeye zorlamasından endişe duyuyor. iCloud’da yer alan materyallerin yetkililere teslim edilebileceğini düşünenler, söz konusu kontrol sistemi sayesinde Apple cihazlarının hükümetler tarafından istismar edilebilmesine davetiye çıkarıldığını savunuyor.

Bu eleştiriler karşısında Apple, daha önce bazı hükümetlerin kendilerini zorladıklarını ancak bu tür talepleri her zaman kararlı bir şekilde reddettiklerini hatırlattı. Şirket, “Gelecekte de bu tür talepleri reddetmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. Ayrıca, iCloud’daki fotoğrafların söz konusu veri tabanı ile karşılaştırılması sırasında çocuk istismarı dışında bulunan başka malzemelerin güvenlik birimleriyle paylaşılmayacağı da belirtildi.

Gelecek sonbaharda piyasaya sürülmesi beklenen iOS 15 işletim sistemiyle birlikte hayatlarımıza girmesi planlanan kontrol sistemi, Apple kullanıcılarının fotoğraflarını depolama sunucularıyla senkronize etmesi halinde, cihazdaki mevcut dosyaları da tarayabilecek.

Çocukların Dijital Savunucuları olarak da bilinen ve cinsel istismarı engellemek adına kolluk kuvvetleri için teknoloji geliştiren Thorn’un CEO’su Julie Cordua, çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinin yaklaşık yarısının video olarak biçimlendirildiğini söyledi. Apple’ın piyasaya sürülecek kontrol sistemi şimdilik sadece fotoğrafları tarayacak ancak şirket, kontrol alanını genişletmeyi istediği ve gelecekte videoların da kontrol edileceğini belirtti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.