Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, ulusal birliği tehdit eden “yasadışı içerikli” karaoke şarkılarını yasaklamayı planlıyor

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1 Ekim’den itibaren ülke genelindeki yaklaşık 50 bin karaoke mekânında, ulusal birliği, egemenliği, toprak bütünlüğünü veya dini politikaları tehdit eden “yasadışı içerikli” şarkıları yasaklayacak ve yerlerine “sağlıklı ve canlandırıcı” şarkılar sunulmasını teşvik edecek. Şarkıları, karaoke mekânlarına içerik sağlayanlar denetleyecek.

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1 Ekim’den itibaren ülke genelindeki 50 bin kadar karaoke mekânında “yasadışı içerikli” şarkıların söylenmesini yasaklamak için ülkenin ulusal birliğini, egemenliğini, toprak bütünlüğünü veya dini politikalarını tehdit eden şarkılardan oluşan bir kara liste oluşturuyor.

Bakanlık, kara listeye alınacak şarkıların, yalnızca Çin’in ulusal birliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atan şarkılarından ibaret olmadığını belirtti. Etnik nefreti ve etnik ayrımcılığı teşvik eden, ulusal onur ve çıkarları küçümseyen, kült veya batıl inançlar yayarak devletin dini politikalarını ihlal eden, müstehcenlik ve şiddet içeren, kumar ya da uyuşturucu gibi yasadışı faaliyetleri güzelleyen şarkılar da kara listeye alınacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dünkü (10 Ağustos) açıklamasında, şarkıların denetlenmesinden karaoke mekânlarının içerik sağlayıcılarının sorumlu olacağı belirtildi. Yaklaşık 50 bin karaoke mekânının ortalama 100 binden oluşan temel bir repertuvarının olması, yasadışı olarak belirlenen şarkıların tespitini zorlaştırsa da bakanlık bu mekânları “sağlıklı ve canlandırıcı” müzik sağlamaya teşvik edeceğini söyledi.

Bu, Çin’in karaoke mekânlarındaki şarkıları ilk yasaklayışı değil. 2015 yılında da bakanlık, müstehcenlik ve şiddet içeren, suça teşvik eden veya toplumsal ahlaka zarar veren 120 şarkıdan oluşan bir kara liste yayınlamış ve listedeki şarkılar, mekanların repertuvarlarından kaldırılmıştı.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.