Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google, kalıcı olarak evden çalışmayı seçen çalışanlarının maaşlarını düşürecek

Teknoloji devi Google, ofise geri dönmek yerine kalıcı olarak evden çalışmayı tercih eden çalışanlarının maaşlarında, ulaşım ücreti üzerinden kesinti uygulamayı planlıyor.

Sosyal medya devleri Facebook ve Twitter, daha ucuz bölgelere taşınan uzaktan çalışanlarının maaşlarında kesinti yaparken Reddit ve Zillow gibi daha küçük şirketler, çalışanlarının yaşadıkları yerden bağımsız olarak düzenledikleri ödeme modellerine geçti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ünlü teknoloji şirketi Google ise ofise dönmek yerine, kalıcı olarak evden çalışmayı tercih eden çalışanlarının maaşlarında, ulaşım ücreti üzerinden kesinti uygulamayı planlıyor.

Bir Google sözcüsü, şirket politikası olarak, maaşların her zaman çalışanların adreslerine göre belirlendiğini söyledi. Ayrıca Google’ın halihazırdaki endüstri koşullarının üstünde ödeme yaptığını ve ödemelerin şehirden şehre, eyaletten eyalete değiştiğini ekledi. Ne var ki söz konusu planın, uygulamaya konulduğunda, evi ile işyeri arasında uzak bir mesafe olanların ve uzaktan çalışanların maaşlarında makul olmayan bir kesinti yaratabileceği düşünülüyor.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Google çalışanı, tam zamanlı olarak evden çalışmaya başlarsa maaşında yaklaşık yüzde 10 kesinti olacağını ve bu oranı fazla bulduğu için ofise dönmeyi tercih ettiğini söyledi. Söz konusu kesintinin, en son aldığı terfide gördüğü maaş artışı kadar olduğunu belirten çalışan, “O kadar çalıştıktan sonra hak ederek aldığım terfinin ve bunun getirdiği maaş artışının, evden çalışmaya karar verdiğim için yok olmasını istemiyorum” dedi.

Washington Üniversitesi’nden sosyoloji profesörü Jake Rosenfeld, Google’ın sunduğu maaş modelini eleştirerek, “Google bunu yapmak zorunda değil. Uzaktan çalışmayı seçen işçilerine, almaya alışık oldukları maaşı ödeyemeyecek durumda değiller” diye konuştu.

Kesinti planıyla ilgili eleştirilen bir başka nokta da, ABD’nin New York eyaletinde yaşayan ve evden çalışmaya karar veren çalışanların maaşlarında hiçbir kesinti olmayacakken Seattle, Boston ve San Francisco şehirlerinde yaşayanların maaşlarında yapılması planlanan kesintinin yüzde 5 ile 10 arasında farklılık göstermesi. Aynı şekilde, Kaliforniya eyaletinde hayat pahalılığının en yüksek olduğu yerlerden biri olan San Francisco’dan, neredeyse aynı seviyede pahalılığa sahip Tahoe Gölü çevresine taşınan bir Google çalışanı, maaşında yüzde 25’e varan kesintiyle karşılaşabilir.

Kaynak: Reuters

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.