Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca: “Yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz mümkün değil, aşı olmayanlar düzenli olarak negatif test sonuçlarını göstermeli”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü (11 Ağustos) Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Koronavirüs aşılarının devreye girmesiyle birlikte salgında “yeni bir devrin başladığını” söyleyen Koca, yüz yüze eğitime ilişkin “Tüm okullarımız zamanında açılacak, yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz kesinlikle mümkün değildir” dedi. Aşı programının artık tercihe bırakılmayacak bir toplumsal ödev haline geldiğini savunan Bakan Koca, buna ilişkin detayların daha sonra kamuoyuna duyurulacağını açıkladı. Yerli aşı çalışmaları hakkında da konuşan Koca, Turkovac aşısının üçüncü doz olarak uygulanmasından olumlu sonuçlar geldiğini söyledi. 

“Bilim Kurulumuzun başından beri önerisi, okullarımızı en son kapatıp, en erken açmak oldu”

Aşıların devreye girmesiyle salgının iki devre halinde değerlendirildiğini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı öncesinde tedbir, kısıtlama, karantina ve sosyal mesafenin tek korunma gücü olduğunu ve bu yüzden zorunlu tedbirlerin alındığını vurguladı. Bu nedenle okulların da kapatıldığını belirten Koca, yüz yüze eğitime ilişkin şöyle konuştu:

“Bilim Kurulumuzun başından beri önerisi okullarımızı en son kapatıp, en erken açmak oldu. Bunun mümkün olabildiği her fırsatı değerlendirmeye çalıştık. Buna rağmen çocuklarımız bir buçuk yıllarını yüz yüze eğitimden, uygulamalı eğitimlerden uzak geçirdi. Uzaktan eğitim gerçekten eğitimin bir miktar uzağımızda kalması sonucunu doğurdu ancak bu günler geride kaldı. Artık aşı var.”

“Tüm okullarımız zamanında açılacak, yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz kesinlikle mümkün değildir”

Koca, tüm okulların açılacağını ve yüz yüze eğitim için gerekli tedbirlerin alınacağını şöyle açıkladı: “En net ve yüksek sesle ifade etmek isterim ki tüm okullarımız zamanında açılacak. Yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz kesinlikle mümkün değildir. Tüm seviyelerde okullarımız yüz yüze eğitim verecek, uygulamalı eğitimler aralıksız olarak devam edecektir. Artık aşı var. Koşullar ne olursa olsun öğrencilerimizi koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime devam edeceğiz. Gerek ilk ve ortaöğretimde gerekse yükseköğrenimde öğrencilerimizi ve ailelerini koruyacak tedbirleri alarak, tüm hazırlıklarımızı yaparak eğitime ara vermeden gelecek eğitim öğretim dönemini karşılayacağız.”

“Bu süre zarfında çok önemli bir işimiz var, o da aşı olmamış öğretmen ve öğretim üyesi kalmayacak tedbirleri hayata geçirmek”

Okulların açılmasına ilişkin Bilim Kurulu tarafından kuralların düzenlendiğini ve gerekli tedbirlerin hazırlıklarının tamamlandığını belirten Koca, bu çalışmaların Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile istişare edildikten sonra kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

Bu süreçte aşılamanın önemini tekrar hatırlatan Koca, “Bu süre zarfında çok önemli bir işimiz var. O da aşı olmamış öğretmen ve öğretim üyesi kalmayacak tedbirleri hayata geçirmek. Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi korumanın birinci adımı, öğretmenleri, öğretim üyelerini ve öğrencilerimizin birlikte yaşadıkları ailelerini aşılamaktır” dedi.

“Aşı programımız artık tercihe bırakılamayacak bir toplumsal ödevdir”

Eğitim ve iş hayatının aksamaması için aşı programında değişikliğe gidileceğini açıklayan Koca şöyle devam etti: “Aşı programımız bugüne kadar bir teşvik ve tercih konusuydu, oysa artık eğitim ve iş hayatının devamı gayesiyle her bir vatandaşımız için tercihe bırakılamayacak bir toplumsal ödevdir. Eğitim ve iş hayatının sekteye uğramaması için aşı olmazsa olmaz kural haline gelmeli, aşı olmayan kişiler ise düzenli olarak PCR test sonuçlarının negatif olduğunu göstermelidir. Özellikle öğrenci velileri ya aşılarını tamamlayacaklar ya da hastalık taşımadıklarını düzenli olarak kontrol ettirmek zorunda olacaklar. Bunun detaylarını ilgili kurumlarımızla yapacağımız ortak çalışmalar neticesinde ilan edeceğiz.”

“En az iki doz aşı olmamış kimse kendisini aşı olmuş zannetmemeli”

Oldukça başarılı bir aşı programı yürütüldüğünü savunan Bakan Koca, buna rağmen istenilen seviyede olunmadığını vurgulayarak, “Toplumsal bağışıklığı elde etmiş değiliz. En az iki doz aşı olmadan bağışıklık elde edilemiyor. En az iki doz aşı olmamış kimse kendisini aşı olmuş zannetmemeli” açıklamasında bulundu.  

“İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi, üç doz inaktif aşı olan vatandaşlarımızda”

Aşılama programına ilişkin önemli bir bilimsel çalışmanın tamamlandığını ve bilimsel bir dergide yayımlanması için girişimlerde bulunulduğunu söyleyen Koca, çalışma hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Bu çalışmamızda aşı olmuş 30 milyondan fazla vatandaşımızı inceledik. Sizlere çalışmamızın en önemli sonuçlarından bazılarını ifade etmek isterim. İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi, üç doz inaktif aşı olan vatandaşlarımızda. Buna en yakın koruma seviyesi ise iki doz inaktif aşı olup üçüncü doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızda.”

“Turkovac aşımızın üçüncü doz olarak uygulanmasından güzel neticeler almaya başladık”

Yerli aşı çalışmalarından da bahseden Koca, aşının üçüncü doz olarak uygulanmasından olumlu sonuçlar geldiğini belirterek, “Yerli inaktif aşımızın da çalışmaları devam ediyor. Özellikle Turkovac aşımızın üçüncü doz olarak uygulanmasından güzel neticeler almaya başladık. Sizleri Turkovac aşısının faz 3 çalışmasına ve üçüncü doz olarak uygulanması klinik çalışmasına gönüllü olmaya davet ediyorum. Kendi aşımız kendi silahımızdır, bunu unutmamalıyız” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.