Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan mülteci çıkışı: “Yetki verirseniz iki yıl içinde Suriyeli kardeşlerimizi memleketlerine göndereceğim”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün (11 Ağustos) başladığı Van ziyaretine devam ediyor. Bugün (12 Ağustos) sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile buluştuğu toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, Afgan mülteciler konusuna değindi. Afgan mültecilerin devlet gözetiminde geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Erdoğan için kefen giyenler gitsinler Afganistan’a” dedi.

Van’ın Edremit ilçesindeki Şahmaran Otel’de düzenlenen toplantıya kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, CHP’li milletvekilleri, CHP ve İYİ Parti’nin Van il başkanları katıldı.

“Bir milyon Afgan Türkiye’ye gelecek, aralarından seçip alacaklar”

Toplantının açılışında gündem ile ilgili açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, Afgan mültecilerin kontrolsüz bir şekilde Türkiye’ye gelmesi hakkında şunları söyledi: “Şimdi Afganistan’dan sürü halinde binlerce kişi geliyorlar. Erdoğan, Biden ile görüşmesinde Afganlar’ın gelmesini kabul etti. Bunu uzun süre gizlediler. Sonra ABD yetkilisi açıklama yaptı. Bir milyon Afgan Türkiye’ye gelecek, aralarından seçip alacaklar, kalanı burada kalacak. Köleliği parayla mı yapacaksın? Devletin saygınlığını parayla mı satacaksın?” 

Herkesin sakin kalmasını isteyen CHP lideri, Afgan mültecilerin demokratik yollarla ülkelerine gönderilmesi gerektiğini vurguladı: “Gencecik insanlar 2 bin 500 kilometre yolu aşıyorlar Türkiye’ye yerleşiyorlar, sözde sınır kapınız kapalı. Oradan kaçanlar buraya geliyor. Biz de diyoruz ki pırıl pırıl gençlere, ‘Gidin Kabil’e, savaşın.’ Onlar buraya yaşamaya geliyor, biz oraya ölmeye gidiyoruz. Bu yanlış bir politikadır, bedeli çok ağırdır. 1 milyondan daha fazla geliyor, oturup İran’la konuşmuyor. İran’a iade edebiliyor sözleşmeye göre, onu da etmiyor.”

Yetki verirseniz Suriyeli kardeşlerimizi memleketlerine göndereceğim

“Irkçılığı bitireceğim” diyen Kılıçdaroğlu inanç, kimlik ve yaşam tarzı üzerinden yapılan siyaseti bitireceğini ve en temel sorunun sığınmacılar olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Sığınmacılar en temel sorunumuz. Suriyeli kardeşlerimizi onların hakkını yemeden memleketlerine göndereceğim. Diyorlar ki ‘Gitmezler’, bu dış politikayı 180 derece değiştireceğim. Suriye gerçeğine bakalım, iki taraf da Müslüman, iki taraf da ‘Allah Allah’ diye birbirini öldürüyor. Ellerindeki silahlar egemen güçlerin. Buradan giden Suriyeliler’i ateş altına atmayacağız. Niye olmaz? Yapacağım. En geç iki yıl içinde yapacağım. Yetki verirseniz yapacağım.”

“Barış Akademisyenleri’ni görevlerine iade edeceğim”

Barış Akademisyenleri‘nin ülkedeki en yetkin insanlar olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde bir hafta içinde Barış Akademisyenleri’ni görevlerine iade edeceklerini belirterek, “Biz kalktık bir ‘barış bildirisi’ yayımladılar diye binin üstünde akademisyenin görevine son verdik. Selahattin Demirtaş, Osman Kavala neden hapiste? Sırtı kalın olanlar FETÖ’den dışarıda, askeri öğrenciler hapiste. İktidar olduğumuzda ilk bir hafta içinde Barış Akademisyenleri’nin tamamını işine iade edeceğiz. Farklı düşünceden diye bir adam üniversiteden mi atılır? Böyle rezalet mi olur?” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Van ziyareti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ziyaretin ilk gününde (11 Ağustos), geçen hafta sel felaketi yaşanan Van’ın Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Köyü‘nde incelemelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, “Hiç kimse kendisini sahipsiz hissetmesin. Esenyamaç da Türkiye de kendisini yalnız hissetmesin. Biz hep beraber ülkenin sorunlarına kilitlendik, vatandaşların dertlerine kilitlendik. Bu dertleri, sorunları gidereceğiz” diye konuştu.

Karadeniz’de yaşanan sel felaketi ile ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, “Karadeniz’de de bir sel felaketi oldu, can kaybı da yaşandı. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Oradaki sorunlar içinde elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Ben tekrar geçmiş olsun diyorum. Hiç kimse kendisini yalnız hissetmesin. Biz bu sorunları elbirliği ile çözeceğiz” dedi.

Ziyaretinin ikinci gününde (12 Ağustos) ise Tuşba ilçesine bağlı Otluca Mahallesi’nde düzenlenen kahvaltıya katılan Kılıçdaroğlu, programdan önce bir bostanı ziyaret ederek üreticilerle sohbet etti. 

Kılıçdaroğlu’na derdini anlatan bir çiftçi, “2014’te karpuzu, soğanı, domatesi ne fiyata satmışsak bugün de öyle. Mazotun litresi 2 lira 800’dü, şimdi 7 lira oldu. Gübre torbası 60-70 liraydı, şimdi 300 liraya çıktı. Her şey dört-beş kat yükselmiş, köylü altı-yedi yıl önceki aynı yerinde” dedi. 

CHP lideri ise çiftçiye, “Moralinizi bozmayın, sizlerin desteğiyle her şeyi beraber düzelteceğiz. Memlekete huzuru, bereketi getireceğiz. Gübre, ilaç, tohum, yem fiyatları artıyor. Bunlar ithal edildiği için, dolar arttıkça bunlar da artıyor. Bunların hepsini biz üretebiliriz” diyerek karşılık verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.