Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Instagram, sosyal medya üzerinden tacizleri engellemeye yönelik yeni özelliklerini duyurdu

Sosyal medya platformu Instagram, takipçisi olmayan veya yeni takibe başlamış kişilerin mesaj ve yorumlarını otomatik olarak engelleme seçeneği ve diğer yeni özellikleriyle tacizin önüne geçmeyi hedefliyor.

Instagram’ın salı günkü (10 Ağustos) duyurusuna göre, “Limits” adı verilen yeni özellik, toplu halde mesajlar alan ve çok takipçili hesapların istismar edilmesini önlemeyi hedefliyor. Buna göre, toplu olarak saldırıya maruz kaldığını düşünen bir kullanıcı, kendisini takip etmeyen veya kısa süre önce takibe başlamış kişilerin mesaj ve yorumlarını engelleyebilecek.

Bu özellik, çok takipçili kullanıcıların, kendilerine gelen tüm mesaj ve yorumları engellemeleri yerine, uzun süredir takipçileri olmayan hesaplardan yapılan yorumları kısıtlamalarına da olanak sağlayacak.

Şirket ayrıca, bazı saldırgan kelime ve emojilerin otomatik olarak engellenmesini sağlayan “Hidden Words” sistemini bütün dünyada erişime açtığını duyurdu. Bu sistemde tanımlı ifade ve emojiler, otomatik olarak engellenecek. Kullanıcılar ayrıca, kendileri de bazı kelime ve emojileri sisteme ekleyebilecek.

Bir başka yenilik de daha önce getirilen ve saldırgan olabilecek gönderilerin paylaşılmasından önce kullanıcıları uyaran hatırlatmaların daha sık kullanılması. Buna göre, kullanıcıların uyarılara rağmen topluluk kurallarını ihlal eden paylaşımlara devam etmeleri durumunda, hesapları silinebilecek.

Toplu saldırılar

Instagram, EURO 2020 finali sonrasında kısa bir süre içinde yaşanan “oyunculara yönelik, ırkçı tacizlerin kabul edilemez artışını” hatırlattı ve yeni uygulamaların, kullanıcıları bu tarz hızlı gelişen saldırılardan korumayı amaçladığını belirtti.

İngiltere ve İtalya arasında oynanan EURO 2020 finali sonrasında, bazı İngiliz oyuncular sosyal medya üzerinden ırkçı saldırılara maruz kalmış ve İngiliz polisi, bazı saldırganları tutuklamıştı.

Kullanıcıları bir anda maruz kaldıkları bu tür toplu mesajlardan korumak istediğini duyuran sosyal medya platformu, çoğu durumda bu etkileşimlerin “olimpiyat madalyası kazanılması” gibi olumlu olaylardan kaynaklanan destek mesajları olduğunu ancak bazı durumlarda kullanıcıların istenmeyen mesaj ve yorumlar alabildiğini belirtti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.