Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Müdahale” yerine “arbede” diyen gazeteciler, yaptığınızın farkında mısınız?

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı yazısında, Muğla’daki Akbelen Ormanı’nda ağaçların maden gerekçesiyle kesilmesini önlemek için nöbet tutan İkizköylüler’in jandarma tarafından ormandan çıkartılması ile ilgili haberlerin basında ele alınış tarzını ve kullanılan kelime seçimlerini eleştirdi.

“Aslında ‘müdahale’ ile ‘arbede’ karmaşası, sadece Akbelen ormanındaki köylüler ve çevrecilere jandarmanın müdahalesi haberlerinde yaşanmıyor. Bu yanlışlık, medyanın hemen tümünde sık sık tekrarlanıyor. Toplumsal gösteri haberlerinde güvenlik güçlerinin ‘müdahalesi’ yerine çoğu kez ‘arbede’ ya da ‘olay çıktı’ ifadeleri kullanılıyor. Halbuki göstericilerin müdahaleye karşılık vermesi, karşılıklı bir çatışma çıkması halinde bir ‘arbede’den söz edilebilir.

[…]

Anlatmak istediğim haber yazarken seçilen sözcüklerin önemi. Müdahale, arbede, olay, şiddet, kargaşa, kavga gibi sözcükleri yerli yerinde kullanmak gerek. Dikkat etmeden polis ya da jandarmanın göstericilere müdahale ederek zor kullanmasını ‘arbede yaşandı’ ya da ‘olay çıktı’ diye anlatmak, şiddete meşruiyet kazandırmaya yol açar.  

Gazeteciler, demokratik ve barışçıl gösterilere, sivil itaatsizlik eylemlerine güvenlik güçlerinin gözünden bakmamalı, onların diliyle haberleştirmemeli” diyen Faruk Bildirici‘nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.