Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (12): Süper Lig tarihinde kaçan en unutulmaz beş şampiyonluk

Süper Lig’de 2021-2022 sezonu, bugün (13 Ağustos) oynanacak Beşiktaş-Çaykur Rizespor karşılaşması ile başlayacak. Taraftarların müthiş bir heyecanla takip edeceği sezon öncesi, sizler için Süper Lig tarihinde kaçan en unutulmaz beş şampiyonluğu derledik.

5) Galatasaray, şampiyonluğu yalnızca iki gol ile kaçırdı / 2020-2021 sezonu

Süper Lig’de 2020-2021 sezonunda zirve yarışı nefesleri kesti. Beşiktaş, uzun haftalar boyunca oturduğu zirve koltuğunu, ligin son haftalarında yaşadığı puan kayıpları ile sıkıntıya soktu. Siyah-beyazlı ekibin en yakın takipçileri Fenerbahçe ve Galatasaray ise bu süre zarfında aldığı galibiyetler ile bir anda şampiyonluk yolunda umutlandı. Ancak Fenerbahçe, sahasında oynadığı Sivasspor karşılaşmasında büyük bir yara alarak son hafta öncesinde zirve yarışından bir nevi kopmuş oldu. Sarı-lacivertliler, Yiğidolar’ı yenmiş olsaydı son haftaya liderlik koltuğunda girecekti…

Öte yandan Galatasaray ise üst üste beş galibiyet alarak Beşiktaş ile puanını eşitledi ve şampiyonluk şansını son haftaya taşımayı başardı. Sarı-kırmızılılar, bu beş galibiyetlik serisinde Beşiktaş’ı da 3-1 mağlup etti. Son hafta maçları öncesinde ise nefesler tutulmuştu. Galatasaray, Beşiktaş’ın olası puan kaybında alacağı bir galibiyet ile şampiyonluğa ulaşacaktı. Her iki takımın galibiyetinde ise atılan gol sayılarına bakılacaktı. Beklenildiği gibi oldu…

Beşiktaş, Göztepe’yi yenerken Galatasaray ise Yeni Malatyaspor’u mağlup etmeyi başardı. Ancak Cimbom, rakibi karşısında kalesinde gol görerek averaj hesaplarını suya düşürdü. Rakibini 3-1 mağlup eden Galatasaray, sezon içinde yalnızca iki gol daha atamadığı için şampiyonluğu Beşiktaş’a kaptırdı. Beşiktaş, böylelikle 16. şampiyonluğuna ulaşırken Sergen Yalçın ise teknik direktörlük kariyerindeki ilk şampiyonluk sevincini yaşamış oldu.

Beşiktaş’ın Göztepe maçının ardından yaşadığı şampiyonluk sevinci:

4) Rüştü Reçber, Trabzonspor’un elinden şampiyonluğu aldı / 1995-1996 sezonu

Trabzonspor, 1995-1996 sezonunda uzun yıllar etkilerinden kurtulamayacağı bir şampiyonluğu Fenerbahçe’ye kaptırdı. Sezon boyunca çok iyi bir görüntü çizen Şenol Güneş’in öğrencileri, son haftalara şampiyonluk yarışında çekiştiği Fenerbahçe’nin önünde girmeyi başardı. Trabzonspor, bu avantaj ile 29. haftada sahasında ligin görece zayıf ekiplerinden Vanspor’u sahasında konuk etti. Rakibi önünde hiç beklemediği bir mağlubiyet alan bordo-mavililer, sonraki hafta İstanbulspor’u farklı geçerek moral buldu. Ancak Fenerbahçe, Trabzonspor’un Vanspor’a yenildiği haftayı üç puan ile kapatarak rakibi ile arasındaki puan farkını bire indirmişti. Ancak Trabzonspor, hâlâ büyük bir avantajın sahibiydi. Ligin bitimine üç hafta kala Fenerbahçe’nin bir puan önünde bulunan bordo-mavililer, mabedi Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda rakibini konuk etmeye hazırlanıyordu.

Stadyumda büyük bir şölen havası hâkimdi: Trabzonspor, maçı kazanacak ve şampiyonluğa bir adım daha yaklaşacaktı. Şenol Güneş’in öğrencileri, maça da çok hızlı başladı. Fenerbahçe kalesini abluka altına alan Trabzonspor, dakikalar 18’i gösterdiğinde Abdullah Ercan’ın golü ile öne geçti. Ancak kendisine beraberlik yeten bordo-mavililerin durmaya hiç niyeti yoktu. Bu oyun anlayışı ise Trabzonspor’un sonunu hazırladı. Fenerbahçe, ikinci yarının hemen başında Oğuz Çetin’in harika frikik golü ile beraberliği yakaladı. Trabzonspor’a bu skor da yetiyordu. Ancak Şenol Güneş’in öğrencileri, oyunun temposunu düşürmeyi tercih etmedi. Fenerbahçe, bu dakikalarda Rüştü Reçber’in tarihi performansı ile beraberliği korumayı başardı. Trabzonspor’un şampiyonluktan eden isim ise Aykut Kocaman oldu. Aykut’un golü ile Trabzon deplasmanından 2-1’lik galibiyet ile dönen Fenerbahçe, son iki haftayı da kayıpsız geçerek şampiyonluk ipini göğüsledi. Trabzonspor’da ise bu maç, uzun yıllar unutulmayacak acılara sebebiyet verdi.

Trabzonspor’un Fenerbahçe’ye 2-1 yenilerek şampiyonluğu kaptırdığı maçın özet görüntüleri:

Fenerbahçe’nin 1995-1996 sezonu şampiyonluk öyküsü:

3) Fenerbahçe, Onur Recep Kıvrak’ı geçemedi. Bursaspor, tarihinde ilk kez şampiyon oldu / 2009-2010 sezonu

2006 yılında Denizli’de hüsran yaşayarak şampiyonluğu Galatasaray’a kaptıran Fenerbahçe, 2009-2010 sezonunda şampiyon olmayı ve bu hüsranı unutturmanın planlarını yapıyordu. Sezon boyunca ligin sürpriz ekiplerinden Bursaspor ile şampiyonluk yolunda çekişen sarı-lacivertliler, ligin son haftasında Kadıköy’de Trabzonspor’u konuk etti. Bursaspor ise sahasında Beşiktaş ile oynayacaktı. Fenerbahçe, ezeli rakibi Trabzonspor’u yenmesi halinde Bursaspor’un aldığı sonuca bakmadan sahasında şampiyonluk turu atacaktı. Üst üste aldığı sekiz galibiyet ile iyice havaya giren Christoph Daum’un öğrencileri, Trabzonspor karşısında maça hızlı başladı. Karşılaşmanın henüz 14. dakikasında Daniel Güiza’nın golü ile öne geçen Fenerbahçe’de taraftarlar, şampiyonluk şarkılarını söylemeye başlamıştı bile… Ancak bu dakikadan sonra sarı-lacivertliler için hiçbir şey yolunda gitmedi.

Trabzonspor, 23. dakikada Burak Yılmaz’ın orta-şut karışımı vuruşunda bir anda beraberliği yakaladı. Ancak Kadıköy, şampiyonluğa sonuna kadar inanıyordu. Fenerbahçe, mücadelenin son anlarına kadar rakip kaleyi abluka altına aldı. Trabzonspor file bekçisi Onur Recep Kıvrak’ın kurtarışları, müsait pozisyonda kaçan gol pozisyonları ve maçın uzatma dakikalarında gelen o anons… Kadıköy hoparlöründen ”Bursaspor 2-2 Beşiktaş” anonsu yapıldı. Ancak Bursa’daki maçta Ertuğrul Sağlam’ın öğrencileri, 2-1 öndeydi. Ancak bu durumdan haberi olmayan Fenerbahçeli futbolcular ve taraftarlar, adeta Trabzonspor maçını bırakarak şampiyonluğu kutlamaya başladı. Gerçek ise kısa süre sonra anlaşıldı. Beşiktaş’ı 2-1 mağlup eden Bursaspor, tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaşmayı başarmıştı. Fenerbahçe ise Denizli hüsranın ardından bir hüsran daha yaşamak zorunda kaldı.

Fenerbahçe’nin Trabzonspor ile berabere kalarak şampiyonluğu Bursaspor’a kaptırdığı maçın özet görüntüleri:

FB TV spikerinden tarihe geçecek o soru: ”Bursa’dan gol haberi mi var? 2-2 mi, 2-2 mi?”

Bursaspor’un Beşiktaş’ı 2-1 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon olduğu maçın özet görüntüleri ve maç sonunda yaşananlar:

2) Galatasaray, Kadıköy’de şampiyon / 2011-2012 sezonu

2011-2012 sezonu, Süper Lig’de bir ilke sahne oldu. Türkiye Futbol Federasyonun aldığı karar ile takımlar, 34 haftalık lig maratonun ardından bulunduğu sıralamaya göre play-off maçlarına çıktı. Bu sisteme göre ilk dörde giren takımların puanları ikiye bölünerek Süper Final Şampiyonluk Grubu adı verilen yeni bir lig başlatıldı. Bu ligi zirvede tamamlayan takım ise şampiyonluğa ulaşacaktı. Galatasaray, 34 haftalık periyodu topladığı 77 puan ile lider bitirirken Fenerbahçe 68 puan ile ikinci sırada yer almıştı. Galatasaray, böylelikle Süper Final Şampiyonluk Grubu’na rakibi Fenerbahçe’nin beş puan önünde girmiş oldu. Ancak sarı-lacivertliler, bu aşamada mükemmele yakın bir performans ortaya koyarak oynadığı beş karşılaşmada üç galibiyet ve bir mağlubiyet aldı. Play-off’ta lider Galatasaray’ı da mağlup etmeyi başaran Fenerbahçe, son hafta öncesi rakibi ile arasındaki puan farkını bire düşürdü.

Ligin düğümünü çözecek maç ise Kadıköy’de oynanacaktı. Sahasında uzun yıllardır Galatasaray’a mutlak üstünlük kuran Fenerbahçe, sezonun final karşılaşması öncesi avantajlı gözüken taraftı. Ancak sarı-kırmızılar için bu maçta alınacak bir beraberlik şampiyonluk demekti. Aykut Kocaman’ın karşılaşmadaki bir tercihi ise uzun yıllar konuşulmaya devam edecekti. Kocaman, takımın efsanesi Alexsandro de Souza’yı (Alex) yedek bırakmıştı. Ancak Fenerbahçeli taraftarların maç önü coşkusunu, bu durum etkilemedi. Seyircisinin de desteğini arkasına alan Fenerbahçe, 90 dakika boyunca Galatasaray kalesinde gol aradı. Fatih Terim’in öğrencileri ise kalesini mükemmele yakın bir şekilde savundu. Galatasaray, Kadıköy deplasmanından beraberlik ile ayrılmayı başarmıştı. 0-0’lık skor, sarı-kırmızılılar için şampiyonluk demekti. Fenerbahçe ise maç sonunda rakibine ikinci kez şampiyonluk kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı. 

Galatasaray’ın Fenerbahçe deplasmanından beraberlik ile dönerek şampiyonluğunu ilan ettiği maçın özet görüntüleri:

1) Denizli faciası… Galatasaray için ise 16 dakikalık bitmeyen uzatma / 2005-2006 sezonu

Ligin son haftasında kaybettiği şampiyonluklar ile taraftarlarını üzüntüye boğan Fenerbahçe’de bu durumun başlangıcı 2005-2006 sezonuydu. Sezon boyunca oynadığı oyun ve aldığı önemli skorlar ile rakiplerinin korkulu rüyası olan sarı-lacivertliler, bitime dört hafta kala sahasında Galatasaray’ı 4-0 yenerek şampiyonluk yolunda büyük bir adım atmıştı. Zirve yolundaki rakibini yenerek avantajı eline geçiren Fenerbahçe, ardından oynadığı Trabzonspor ve Kayseri Erciyesspor maçlarını da kazanarak son haftaya lider girmeyi başardı.

Christoph Daum’un öğrencileri, Denizlispor’u deplasmanda yenmesi halinde üst üste üçüncü şampiyonluğunu kazanacaktı. Galatasaray ise ligin son haftasında Kayserispor’u Ali Sami Yen’de konuk edecekti. Sarı-kırmızıların şampiyon olabilmesi için Kayserispor’u yenmesi ve Fenerbahçe’nin Denizli’de puan kaybetmesi gerekiyordu. Eric Gerets’in öğrencileri, rakibi önünde zorlanmayarak skor avantajını eline geçirdi ve beklemeye koyuldu. Fenerbahçe ise şok bir gol ile yenik duruma düşmüştü. Mustafa Keçeli, 83. dakikada attığı gol ile Denizlispor’u 1-0 öne geçirmişti. O dakikalarda Ali Sami Yen adeta bayram yerini andırıyordu. Ancak Denizli’de maç bir müddet daha bitmeyecekti. Galatasaray, Kayserispor’u 3-0 mağlup ettiğinde Denizli’deki maçında bittiğini düşünmekteydi. Ancak Denizlispor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylar, karşılaşmanın 16 dakika uzamasına neden olmuştu. Fenerbahçe ise 89. dakikada Tuncay Şanlı’nın golü ile 1-1’i yakalamış ve 16 dakika boyunca rakip kaleyi abluka altına almıştı. Kaçan pozisyonlar, Stephen Appiah’ın direkten dönen topu… Fenerbahçe, Denizlispor’u maç sonunda mağlup edememişti. 16 dakika boyunca nefeslerini tutan Galatasaray taraftarları, Denizli’den gelen beraberliğin ardından şampiyonluğu hanesine yazdırmıştı. 

Fenerbahçe’nin Denizlispor ile 1-1 berabere kalarak şampiyonluğu Galatasaray’a kaptırdığı maçın özet görüntüleri:

Galatasaray’da futbolcular ve taraftarların Denizlispor-Fenerbahçe maçının uzatma dakikalarını beklediği anlar:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.